Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs izjavila je da će nuklearni program u Iranu i Severnoj Koreji, sporna obnova mirovnih pregovora na Bliskom Istoku i nestabilnost u Libanu i Iraku biti glavni povod za zabrinutost inostrane politike administracije predsednika SAD Džordža Buša u poslednjoj godini njegovog mandata.

Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs izjavila je da će nuklearni program u Iranu i Severnoj Koreji, sporna obnova mirovnih pregovora na Bliskom Istoku i nestabilnost u Libanu i Iraku biti glavni povod za zabrinutost inostrane politike administracije predsednika SAD Džordža Buša u poslednjoj godini njegovog mandata. Uprkos nedavnoj oceni američke obaveštajne službe da je Iran obustavio program nuklearnog naoružanja pre četiri godine, Rajsova tvrdi da ova islamska republika i dalje predstavlja pretnju. „Ne smatram da procena Nacionalne obaveštajne službe daje benignu predstavu Irana“, rekla je ona, i dodala: „Ja ovu zemlju još uvek vidim kao veliku opasnost“. AP
Islamabad – Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf ukinuće vanredno stanje u ovoj državi u subotu posle promene ustava kako bi izbegao suđenje, javljaju visoki zvaničnici, dok advokati i dalje protestuju protiv penzionisanog generala. Advokat Malik Mohamed Kajum rekao je da će predsednik, koji je priznao da je kršio ustav, izmeniti ustav da njegove odluke ne bi bile podvrgnute zakonskoj proceduri. On je dodao da zakonski stručnjaci završavaju uvođenje izmena ustava koje će biti objavljene pre nego što Mušaraf ukine vanredno stanje u subotu, ali nije izneo nikakve detalje. Analitičari smatraju da će ukidanje vanrednog stanja u Pakistanu omogućiti održavanje fer i poštenih izbora 8. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari