Pakistan je juče uspešno izveo probu krstareće rakete Hatf-7, zvane Babur, dometa 700 kilometara, saopšteno je u Islamadu. U saopštenju nije precizirano da li raketa može da nosi nuklearne bojeve glave, ali ranije je za taj tip rakete označeno da može.
Ovom probom konsoliduje se strateški kapacitet Pakistana i jača nacionalna bezbednost, navodi se u saopštenju vojske.

Pakistan je juče uspešno izveo probu krstareće rakete Hatf-7, zvane Babur, dometa 700 kilometara, saopšteno je u Islamadu. U saopštenju nije precizirano da li raketa može da nosi nuklearne bojeve glave, ali ranije je za taj tip rakete označeno da može.
Ovom probom konsoliduje se strateški kapacitet Pakistana i jača nacionalna bezbednost, navodi se u saopštenju vojske. „Babur, koji ima sposobnosti bliske stelt tehnologiji, nisko je leteći projektil koji blizu prati teren, ima visoku manevarsku sposobnost, kao i preciznost u gađanju i mogućnost izbegavanja radara“, dodaje se u saopštenju. Pakistan i Indija kao nuklearne sile redovno testiraju rakete uprkos mirovnom procesu započetom 2004. godine, ali su se dogovorile da unapred obaveštavaju jedna drugu o tome.
Bejrut – Predsednički izbori u Libanu, koji su bili raspisani za juče, odloženi su za 17. decembar, objavio je predsednik libanskog parlamenta, ostavivši tako liderima suprotstavljenih strana više vremena da postignu dogovor o tome da šef generalštaba postane predsednik. Predsednik parlamenta Nabih Beri objavio je odlaganje izbora, osmi put od 25. septembra zbog razlika između antisirijske vladajuće koalicije i opozicije koju podržava Damask.
Zavađene strane su se prošle nedelje složile da general Mičel Sulejman bude zajednički kandidat za mesto predsednika koje je upražnjeno od 24. novembra, kada je istekao mandat Emilu Lahudu. Međutim, duboke razlike oko toga na koji način treba da se izmeni član Ustava koji onome ko obavlja javnu službu zabranjuje da se kandiduje za predsednika, odložile su Sulejmanov izbor.
Bagdad – Irak nikad neće dopustiti da SAD imaju stalne vojne baze na njegovoj teritoriji, izjavio je juče savetnik za nacionalnu bezbednost iračke vlade Muafak al Rubaj. “ SAD nam trebaju u našem ratu protiv terorizma, kao i da očuvamo naše granice, te da nam pruže ekonomsku pomoć, diplomatsku i političku podršku, ali stalno razmeštene strane trupe ili strane baze u Iraku predstavljaju crvenu liniju preko koje ne može da pređe nijedan irački nacionalista“, rekao je on.
SAD imaju gotovo 160.000 vojnika u Iraku, a od Ujedinjenih nacija su dobile mandat posle invazije Iraka pod vođstvom SAD 2003. godine. Irak je nedavno zvanično od UN zatražio da obnovi mandat stranih snaga na još godinu dana, do kraja 2008, ali je jasno stavio do znanja da ne želi da im se produži mandat dalje od tog datuma, kao i da može da im se skrati boravak na zahtev Iraka.
Kabul – Avganistanske snage i vojnici NATO zauzeli su talibansko uporište u Musa Kali, dok su pod kontrolom pobunjenika ostala još tri okruga, saopštio je juče portparol avganistanskog ministarstva odbrane. Avganistanske trupe ušle su u centar grada Musa Kala u nastojanju da zauzmu talibanska uporišta u provinciji Helmand, najvećem svetskom proizvođaču opijuma.
Portparol vojske Zahir Azimi rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima koalicionih snaga da je Musa Kala oslobođena, a da su „talibani pobegli u četiri pravca“. Musa Kala, jedino veće mesto koje su držali talibani, nalazi se na severu provincije Helmand i ima simboličan značaj za obe strane u sukobu. Zauzimanje tog mesta predstavlja veliki podstrek za avganistansku vladu. Azimi je rekao i da je operacija nastavljena poterom za preostalim talibanskim borcima unutar tog grada. Više hiljada avganistanskih, britanskih i američkih vojnika opkolilo je Musa Kalu u operaciji koja je počela u petak. Stotine pobunjenika branilo je grad, ali su poklekli pod vazdušnim i artiljerskim napadima, kao i stalnim napadima avganistanskih i koalicionih pešadijskih jedinica. U borbama su poginula dva britanska vojnika i više stotina civila napustilo je oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari