Predsednik Libije Muamer Gadafi doputovao je juče u Francusku, prvi put u protekle 34 godine, gde se susreo s predsednikom države Nikolom Sarkozijem. Poseta libijskog predsednika ovoj državi predstavlja njegov prvi korak ka dobijanju ugleda u međunarodnoj zajednici, budući da je dugo bio poznat kao zagovornik oružane borbe i sponzor državnog terorizma.

Predsednik Libije Muamer Gadafi doputovao je juče u Francusku, prvi put u protekle 34 godine, gde se susreo s predsednikom države Nikolom Sarkozijem. Poseta libijskog predsednika ovoj državi predstavlja njegov prvi korak ka dobijanju ugleda u međunarodnoj zajednici, budući da je dugo bio poznat kao zagovornik oružane borbe i sponzor državnog terorizma. Očekuje se da će Libija i Francuska potpisati ekonomske sporazume u vrednosti od više milijardi dolara. Politički analitičari smatraju da Sarkozi na taj način želi da obezbedi prisustvo Francuske u naftom bogatoj Libiji koju mnogi doživljavaju kao obećanu zemlju. AP
Islamabad – Dve glavne opozicione partije Pakistana, koje predvode bivši premijeri Benazir Buto i Navaz Šarif, izjavile su da će učestvovati na parlamentarnim izborima 8. januara uprkos sumnjama u to da će izbori biti fer i pošteni. Ovaj potez je usledio pošto je poziv opozicije na bojkot izbora nedavno propao. Šarif, koji se vratio iz izgnanstva pre dve nedelje, ali je sprečen da se kandiduje, organizovaće svoju stranku za učešće na izborima, rekao je Ahsan Ikbal, portparol ove stranke. Butova je izjavila da će njena Narodna stranka Pakistana učestvovati na izbornoj trci da bi uticala na to da izbori budu pošteni i da bi sprečila koaliciju predsednika Perveza Mušarafa da osvoji većinu. „Verujemo da je važno učestvovati na izborima u znak protesta jer bojkotom padamo u ruke Mušarafa“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari