Britanski Forin ofis pokušava na sve načine da izdejstvuje oslobađanje britanske nastavnice Žilijan Džibons (54) koja se nalazi u zatvoru u Sudanu zbog povrede religije. Džibonsova, poreklom iz Liverpula, osuđena je na 15 dana zatvora, posle čega će biti deportovana. Izbegla je osudu za podsticanje mržnje i prezira prema religioznim uverenjima i sada će uložiti žalbu.

Britanski Forin ofis pokušava na sve načine da izdejstvuje oslobađanje britanske nastavnice Žilijan Džibons (54) koja se nalazi u zatvoru u Sudanu zbog povrede religije. Džibonsova, poreklom iz Liverpula, osuđena je na 15 dana zatvora, posle čega će biti deportovana. Izbegla je osudu za podsticanje mržnje i prezira prema religioznim uverenjima i sada će uložiti žalbu. Forin ofis je tokom cele noći bio u kontaktu sa sudanskom vladom, ponavljajući zahteve za njeno oslobađanje. Kris Bal, prijatelj i bivši kolega Džibonsove, rekao je da je ona „žrtva globalnih političkih okolnosti“ i da je presuda „užasna“, iako je „moglo biti mnogo gore“.
Jerusalim – Izraelska policija saopštila je juče da su odbačene optužbe za korupciju protiv premijera Ehuda Olmerta koji je bio osumnjičen za malverzacije prilikom privatizacije državne banke Leumi. U tamošnjoj javnosti pre dve godine pojavili su se navodi da je aktuelni premijer, koji je u to vreme obavljao funkciju ministra finansija, lažirao prodaju banke u korist svog prijatelja.
Bejrut – Libanski parlament ponovo je odložio senicu na kojoj je trebalo da bude reči o izboru novog predsednika države, čime je sučeljenim stranama, prozapadnoj vladi i prosirijski orijentisanom snagama, omogućeno da pokušaju da postignu kompromis. Najavljeno je da će parlament zasedati 7. decembra.
Bogota – Zvaničnici Kolumbije prikazali su video snimke i fotografije 16 uglednih talaca, što je prvi znak od 2003. da su oni živi. Snimke i fotografije zaplenile su nedavno kolumbijske vlasti od uhapšenih pobunjenika. Između ostalih, na pet video kaseta pojavljuju se i francusko-kolumbijska političarka Ingrid Betankurt i troje građana SAD. Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da će Francuska „povećati napore“ da obezbedi Betankurtovoj slobodu. Video snimci koji su bez tona prikazani su na novinarskoj konferenciji i objavljeni na kolumbijskoj televiziji. Na jednom od njih vidi se Betankurtova, koja je strašno mršava, kako sedi na stolici usred džungle, nemo gledajući u zemlju. AP
Jekaterinburg – Bivši agent KGB koji je u pismima iz zatvora upozoravao neprijatelja Kremlja Aleksandra Litvinjenka da ga ruska vlada lovi i želi da ga ubije, pre fatalnog trovanja prošle godine, oslobođen je juče iz zatvora. Mihail Trepaškin, koji je istraživao navode da je služba bezbednosti umešana u seriju bombaških napada na zgradu 1999, pušten je juče iz zatvora Nizni Tagil, 1.500 kilometara istočno od Moskve. Iz zatvora je kombijem prebačen u regionalnu prestonicu Jekaterinburg, gde je govorio pre okupljenim pristalicama i novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari