Sud u Moskvi juče je u odsustvu osudio ruskog tajkuna i kritičara Kremlja Borisa Berezovskog zbog pronevere miliona dolara iz nacionalne aviokompanije Aeroflot tokom devedesetih, prenele su ruske novinske agencije. Berezovski, bivši insajder Kremlja, koji živu u egzilu u Britaniji, ne bi li, kako sam kaže, izbegao politički motivisane optužbe, nazvao je suđenje „farsom“, prenosi Eho Moskve.

Sud u Moskvi juče je u odsustvu osudio ruskog tajkuna i kritičara Kremlja Borisa Berezovskog zbog pronevere miliona dolara iz nacionalne aviokompanije Aeroflot tokom devedesetih, prenele su ruske novinske agencije. Berezovski, bivši insajder Kremlja, koji živu u egzilu u Britaniji, ne bi li, kako sam kaže, izbegao politički motivisane optužbe, nazvao je suđenje „farsom“, prenosi Eho Moskve. Okružni sud je utvrdio da je Berezovski kriv za proneveru novca iz Aeroflota, prenose Ria Novosti i Itar tas. Ruski tajkun se tereti da je proneverio 214 miliona rubalja ili gotovo devet miliona američkih dolara. Berezovskom sledi kazna od šest godina zatvora, ali je Britanija odbacila zahtev Rusije za ekstradicijom. Njegov sukob s Kremljom produbljen je posle trovanja Aleksandra Litvinjenka bivšeg šijuna KGB prošle godine u Londonu. Berezovski je jedan od najbogatijih i najuticajnijih ruskih tajkuna koji je stekao svoje bogatstvo u političkom i ekonomskom prevratu posle raspara Sovjetskog Saveza. Postao je uticajni insajder Kremlja u vreme Borisa Jeljcina, status koji je izgubio dolaskom Putina na vlast. U Britaniju je otišao 2000, gde je dobio izbeglički status 2003.
Islamabad – Pervez Mušaraf započeo je juče svoj petogodišnji amandman civilnog predsednika Pakistana, dan pošto se povukao s pozicije šefa vojske koja je predstavljala osnovu njegove vladavine u proteklih osam godina. U svom inauguracijskom govoru Mušaraf je pozdravio povratak iz izgnanstva svoja dva stara neprijatelja, bivše premijere Benazir Buto i Navaza Šarifa, kao „pozitivan znak“ za političko pomirenje. „Samo se nadam da će oni u budućnosti težiti ka civilizovanom, demokratskom i političkom okruženju“, rekao je Mušaraf. Bilo kako bilo, nijedno od ovo dvoje nije prisustvovalo ceremoniji nameštenja predsednika u državnoj palati u Islamabadu, a i ostalo je nejasno da li će ova promena umiriti njihove pretnje da će bojkotovati predstojeće parlamentarne izbore.
U međuvremenu, u stočnom delu Lahora došlo je do sukoba policije i advokata koji su protestovali protiv nameštenja Mušarafa za predsednika. Četiri advokata i trojica zvaničnika su ranjeni, javlja policija. Oko 200 demonstranata koji su vikali „Odlazi, Mušarafe, odlazi“ i „Prijatelji Mušarafa su izdajnici“, ciglama i štapovima gađali su policiju, koja im je preprečila put.
Političari iz redova opozicije reagovali su na Mušarafov govor zahtevima da odmah ukine vanredno stanje, obnovi Ustav i vrati Šondrija i ostale slobodoumne sudije na stare pozicije. „Ovo je neophodno“, rekao je Kvazi Husein Ahmad, vođa koalicije islamističkih grupa koju čini šest partija. Sadik al-Faruk, visoki vođa partije Nvaza Šarifa, rekao je da se nada da će general Kajani „naučiti lekciju na Mušarafovim greškama i da nikada neće razmišljati o mešanju u politiku“. U Vašingtonu, predsednik SAD Džordž Buš pohvalio je Mušarafa za održano obećanje i povlačenje s položaja u vojsci, nazvavši ovaj potez „prvim čvrstim korakom“ ka jačanju demokratije u Pakistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari