Premijer Kirgistana Almazbek Atambajev, umereni opozicioni lider, podneo je juče ostavku nekoliko nedelja pre održavanja parlamentarnih izbora. Atambajev se pridružio vladi predsednika države Kurmanbekua Bakijeva u martu, na vrhuncu političkih potresa u Kirgistanu, kako bi premostio jaz između šefa države i oštre opozicije.

Premijer Kirgistana Almazbek Atambajev, umereni opozicioni lider, podneo je juče ostavku nekoliko nedelja pre održavanja parlamentarnih izbora. Atambajev se pridružio vladi predsednika države Kurmanbekua Bakijeva u martu, na vrhuncu političkih potresa u Kirgistanu, kako bi premostio jaz između šefa države i oštre opozicije. „Predsednik je uvažio ostavku Atambajeva“, saopštio je Nurlanbek Šakijev, portparol Bakijeva i istakao da je dosadašnji premijer već stupio na novu dužnost, ali nije precizirao o kakvom je poslu reč. Atambajev je protekle godine predvodio masovne proteste uperene protiv aktuelnog šefa države. Iako se kasnije priklonio Bakijevu, pristalice dosadašnjeg premijera ističu da je ostao veran opozicionom pokretu. Ukupno 12 stranaka, uključujući i Socijaldemokratsku partiju, naklonjenu Atambajevu, predalo je kandidaturu za parlamentarne izbore koji se održavaju 16. decembra.
Tokio – Jedan kineski ratni brod juče je uplovio u japansku luku, što je prvi ovakav slučaj u proteklih 70 godina. Ova prijateljska poseta Kineza Japanu ukazuje na toplije odnose dva regionalna rivala, ali ne uspeva da otkloni zabrinutosti zbog sve većih ulaganja Pekinga u vojnu sferu. Vojni orkestar i stotine članova lokalne kineske zajednice mahali su zastavama pozdravljajući ratni brod Šencen, pošto se ukrcao u pristanište Harumi u Tokiju pod nadzorom japanske mornarice, što je početak ove četvorodnevne posete. Eidži Jošikava, šef japanske mornarice, izjavio je da ova poseta obeležava „novu stranicu“ u istoriji vojnih odnosa dveju zemalja.
Bejrut – Najveći blok u libanskom parlamentu izrazio je juče saglasnost da šef vojske general Majkl Sulejman postane sledeći predsednik države, izjavio je juče jedan ministar. Amar Auri, zakonodavac iz Pokreta budućnosti Saada Haririja, rekao je da je blok preinačio prethodni stav protiv izmene Ustava da za predsednika bude izabran vojni komandant, otvarajući na taj način put rešenju dugogodišnje libijske političke krize. „Objavili smo da prihvatamo izmenu Ustava da bismo postigli konsenzus povodom izbora vojnog komandanta generala Sulejmana za predsednika“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari