Opozicioni lideri u šest od devet provincija u Boliviji pozvali su juče na generalni štrajk u znak protesta zbog novog Nacrta ustava. Najmanje četvoro osoba je ubijeno i gradu Sukru tokom vikenda u nasilnim protestima protiv najavljenih reformi. Predsednik Evo Morales kaže da je novi dokument deo demokratske revolucije, dok njegovi protivnici kažu da predložen reforme samo koncentrišu vlast u rukama jednog čoveka.

Opozicioni lideri u šest od devet provincija u Boliviji pozvali su juče na generalni štrajk u znak protesta zbog novog Nacrta ustava. Najmanje četvoro osoba je ubijeno i gradu Sukru tokom vikenda u nasilnim protestima protiv najavljenih reformi. Predsednik Evo Morales kaže da je novi dokument deo demokratske revolucije, dok njegovi protivnici kažu da predložen reforme samo koncentrišu vlast u rukama jednog čoveka. UN i SAD pozvale su na hitno uspostavljanje mira. U Njujorku, generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na sve strane da se uzdrže od nasilja.
Teheran – Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad oštro je kritikovao SAD da je „veliki Satana“ i odbio da prihvati njegovu moć. Pošto nije dobio odgovor na predloge koje je izložio predsedniku Bušu u pismu od 18 strana, niti mu je odobren zahtev da poseti mesto terorističkih napada od 11. septembra 2001. u Njujorku, Ahmadinedžad se ponudio da bude posmatrač na predsedničkim izborima sledeće godine. Taj predlog izložio je prilikom govora upućenog „basidžima“pripadnicima prorežimske milicije. Rekao je da ga je na to navelo verovanje da će Amerikanci glasati protiv aktuelne administracije.
Islamabad – Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf posetio je vojni štab da bi se oprostio od vojnika dan pre nego što je obećao da će se povući s mesta šefa vojske. On će sutra položiti zakletvu kao civilni predsednik, rekao je njegov portparol Rašid Kureši. Počasna straža, koju su činili vojnici, pripadnici marice i piloti, pozdravila je predsednika Mušarafa pošto je stigao u vojni štab u Ravalpindiju, u blizini glavnog grada Islamabada. Vojni orkestar svirao je marševe i nacionalnu himnu pre nego što su trupe promarširale pored generala Mušarafa, koji je nosio svečanu uniformu ukrašenu medaljama i zelenom lentom. Nakon ceremonije, predsednik Mušaraf se sastao s vrhovnim komandirima tri službe.
Teheran – Ministar odbrane Irana Mustafa Muhamed Nadžar izjavio je juče da je ta država proizvela novi raketni projektil pod nazivom „ašura“, opsega 2.000 kilometara, koji može da dopre do izraelskih i američkih baza na području Bliskog istoka, prenela je novinska agencija IRNA: On nije precizirao da li su vlasti u Teheranu testirale to oružje. Termin „ašura“, koji na farskom jeziku označava „deseti dan“, ima posebnu konotaciju za šiitske muslimane, budući da se odnosi na mučeništvo trećeg imama. Analitičari smatraju da je napredak u vojnoj proizvodnji Irana umnogome uslovljen pomoći koju su Teheranu proteklih godina pružile zemlje poput Kine i Rusije.
Karakas – Kriza u diplomatskim odnosima između Venecuele i Kolumbije dostigla je juče vrhunac, budući da je vlada u Karakasu opozvala svog ambasadora iz Bogote. Najnovija zbivanja usledila su posle odluke predsednika Kolumbije Alvara Uribea da obustavi mirovnu misiju svog kolege iz Venecuele Uga Čavesa, koji je prethodnih meseci uložio napore kako bi izdejstvovao oslobađanje talaca koje u zarobljeništvu drže kolumbijski gerilci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari