Porodica i prijatelji nekadašnjeg ruskog obaveštajca Aleksandra Litvinjenka obeležili su juče godišnjicu njegove smrti i ponovo izrekli tvrdnje da su vlasti iz Moskve umešane u njegovo trovanje polonijumom. Litvinjenkove pristalice okupile su se ispred bolnice u kojoj je preminuo i pročitale njegovu poslednju izjavu u kojoj optužuje predsednika Rusije Vladimira Putina da je učestvovao u kovanju zavere za njegovo ubistvo.

Porodica i prijatelji nekadašnjeg ruskog obaveštajca Aleksandra Litvinjenka obeležili su juče godišnjicu njegove smrti i ponovo izrekli tvrdnje da su vlasti iz Moskve umešane u njegovo trovanje polonijumom. Litvinjenkove pristalice okupile su se ispred bolnice u kojoj je preminuo i pročitale njegovu poslednju izjavu u kojoj optužuje predsednika Rusije Vladimira Putina da je učestvovao u kovanju zavere za njegovo ubistvo. „Kriminalci koji su otrovali mog sina čak i danas cinično pokušavaju da pokažu celom svetu da mogu proći nekažnjeno za svaki zločin“, rekao je otac pokojnog ruskog obaveštajca Valter.
Islamabad – Pakistan je juče optužio Komonvelt zbog suspenzije te zemlje članstva u ovoj međunarodnoj organizaciji, dok su opozicione partije saopštile da je njihov prognani lider Navaz Šarif preduzeo ključne korake u cilju povratka u zemlju, gde je i dalje na snazi vanredno stanje. Vlada je osudila odluku Komonvelta kao „bezrazložnu i neopravdanu“ i da telo koje broji 35 država, s Britanijom na čelu i njenim bivšim kolonijama, nije uspelo da shvati „ozbiljnu krizu“ u Pakistanu i nastojanja da se hitno obnovi demokratija. U međuvremenu, povratak bivšeg premijera Navaza Šarifa iz Saudijske Arabije moglo bi ojačati protivnike predsednika Mušarafa uoči parlamentarnih izbora 8. januara.
Beč – Visoki iranski posrednik za nuklearna pitanja Ali Ašgara Soltanija odbacio je juče sankcije UN protiv svoje zemlje kao nevažeće i optužio SAD da koristi neosnovanu taktiku zaplašivanja u insistiranju da Teheran pokušava da razvije nuklearno oružje. Soltani je pozvao Savet bezbednosti da zatvori dosije o nuklearnim aktivnostima njegove zemlje, ističući da će Iran uskoro odagnati sve sumnje u njegove namere koje su i razlog sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari