Fran Taunsend, savetnica predsednika Džordža Buša za terorizam i domaću bezbednost, podnela je juče ostavku. U Bušovom saopštenju navodi se da je Taunsendova „veoma vešto vodila Savet za nacionalnu bezbednost“. „Odigrala je ključnu ulogu u formiranju važnih strategija i politika moje administracije koje su iskorišćene za borbu protiv terorizma i u zaštiti Amerikanaca“, izjavio je Buš.

Fran Taunsend, savetnica predsednika Džordža Buša za terorizam i domaću bezbednost, podnela je juče ostavku. U Bušovom saopštenju navodi se da je Taunsendova „veoma vešto vodila Savet za nacionalnu bezbednost“. „Odigrala je ključnu ulogu u formiranju važnih strategija i politika moje administracije koje su iskorišćene za borbu protiv terorizma i u zaštiti Amerikanaca“, izjavio je Buš. Njenom ostavkom nastavljen je odlazak ključnih Bušovih pomoćnika i poverenika.
Pnom Pen – Tribunal za genocid pod pokroviteljstvom UN uhapsio je juče bivšeg šefa države iz perioda Crvenih Kmera, pošto je otpušten iz bolnice u glavnom gradu Kambodže, rekao je zvaničnik. Kije Sampan (76) peti je visoki zvaničnik iz režima Crvenih Kmera koji je uhapšen. Suđenja u Specijalnom tribunalu trebalo bi da počnu sledeće godine. Hapšenje Kijea Sampana očekivalo se širom zemlje. Nije trenutno jasno s kojim će se optužbama Sampan suočiti. Sampan stalno negira odgovornost za bilo kakve brutalnosti. U knjizi koja je objavljena prošle nedelje on brani politiku ultrakomunista, mada priznaje da su se neka ubistva dogodila. On tvrdi da je postao svestan surove realnosti svog režima tek pošto je odgledao dokumentarac iz 2003. o zatvoru S-21 iz perioda Crvenih Kmera kroz čije je kapije, kako se veruje, prošlo ne manje od 16.000 ljudi pre pogubljenja. Misli se da je samo desetak preživelo.
Jerusalim – Izraelski premijer Ehud Olmert dobio je juče podršku vlade za oslobađanje 450 palestinskih zatvorenika i ponovio obećanje da neće graditi nova jevrejska naselja na spornim teritorijama. Olmert je rekao da taj korak ima za cilj da ojača položaj umerenog palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Abas, međutim, traži oslobađanje 2.000 Palestinaca.
Teheran- Predsednik Venecuele Ugo Čaves doputovao je juče u Teheran gde je sa svojim iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžadom razgovarao o uspostavljanju čvrste saradnje dveju država, naročito u oblasti petrohemijske industrije. Bilo je najavljeno da će dvojica lidera potpisati ekonomske sporazume, kako bi se obezbedio prodor proizvoda iz Venecuele na tržišta u Aziji, te energenata iz Irana na tržišta u Latinskoj Americi.
Taškent – Aktuelni predsednik Uzbekistana Islam Karimov predao je zvaničnu kandidaturu za predsedničke izbore koji se održavaju 23. decembra, saopštio je predsednik Centralne izborne komisije Mirzo Ulugbek Abdusalomov. Karimov, koji gvozdenom pesnicom vlada ovom azijskom državom od sloma bivšeg Sovjetskog Saveza 1991, smatra se glavnim favoritom za šefa države. Ostali kandidati, mahom zvaničnici iz provladinih političkih stranaka, doživljavaju se kao autsajderi koji učestvuju na referendumu kako bi se stvorila iluzija demokratskog glasanja. Štaviše, petorica opozicionih političara odustala su od kandidature jer su im upućene anonimne pretnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari