Američke snage predaće početkom nedelje u ruke Iračana kontrolu bezbednosti nad šiitskom provincijom čiji je glavni grad Karbala, saopštili su američki i irački zvaničnici. Trupe SAD će ostati na rezervnim pozicijama kako bi pomogli ukoliko budu pozvani u pomoć. Provincija Karbala, 80 kilometara južno od Bagdada bila je relativno mirna, ali je viđena kao suparnička teritorija između šiitskih frakcija.

Američke snage predaće početkom nedelje u ruke Iračana kontrolu bezbednosti nad šiitskom provincijom čiji je glavni grad Karbala, saopštili su američki i irački zvaničnici. Trupe SAD će ostati na rezervnim pozicijama kako bi pomogli ukoliko budu pozvani u pomoć. Provincija Karbala, 80 kilometara južno od Bagdada bila je relativno mirna, ali je viđena kao suparnička teritorija između šiitskih frakcija. Karbala će tako postati osma od 18 iračkih provincija koja će biti vraćena Iračanima, uprkos januarskom saopštenju predsednika SAD Džordža Buša da će proces biti završen do novembra. Guverner provincije Ahil al Kazali, izjavio je da su iračke snage spremen za misiju. „Uprkos svim izazovima sa kojima smo se suočavali rešeni smo da preuzemo odgovornost“. Prestonica provincije grad Karbala, mesto je dva važna šiitska hrama.
Kijev – Ukrajina je tokom proteklog vikenda sahranjivala 2.000 žrtava represije iz vremena Staljina, koje su ubili pripadnici tajne sovjetske policije pre Drugog svetskog rata i zakopali u masovnu grobnicu u malom selu Bikivnja, nedaleko od Kijeva. Ukupno 1998 žrtava, uključujući 474 za koje se veruje da su bili Poljaci, kao i 29 vojnika Crvene armije sahranjeno je u subotu, izjavio je Vitali Kozakevič, zvaničnik vlade. „Ovo je neobičan podsetnik tragičnih posledica nekontrolisane moći“, izjavio je Kozakević. Masovne egzekucije izvršene su između 1937. i 1941. Veruje se da je više od 30.000 ljudi, označeni kao „neprijatelji naroda“, ubijeno i zakopano u masovnim grobnicama. AP
Kabul – Pripadnici američke i avganistanske vojske ubili su 80 pripadnika pokreta talibana u dva odvojena sukoba na jugu Avganistana, saopštila je juče komanda vojske SAD u toj zemlji. Sukob između talibana i zajedničkih američko-avganistanskih snaga u blizini mesta Musa Kala u provinciji Helmand trajao je gotovo šest sati, a do otvorene borbe došlo je kada su talibanski borci otvorili vatru iz automatskog naoružanja na američku vojnu patrolu. „Patrola je odmah odgovorila vatrom, nakon čega je usledio manevar uz podršku iz vazduha što je dovelo da uništavanja oko 70 talibanskih boraca tokom operacije koja je trajala šest sati“, navodi se u saopštenju američke vojske u Avganistanu. Još desetak talibana ubijeno je u zasedi u susednoj provinciji Kandahar, dodaje se u saopštenju. Borbe tako velikih razmera su inače veoma retke u Avganistanu, s obzirom na to da talibani primenjuju gerilsku taktiku kako bi imali što manje žrtava.
Kirkuk – Najmanje osam ljudi poginulo je juče u eksploziji ispred glavne autobuske stanice u severnom iračkom gradu Kirkuku, dok je više prodavnica i automobila uništeno, saopštila je policija. Kako se navodi, u napadu u većinski kurdskoj oblasti grada Al-Hasir ranjeno je 28 ljudi, a 25 prodavnica i 10 automobila je zapaljeno. Oko Kirkuka, koji leži na naftnim poljima, bore se Kurdi, Turkmeni, šiiti i suniti. Kurdi žele da se pripoje Kurdistanskoj oblasti, dok arapsko stanovništvo želi da ostane pod upravom vlade u Bagdadu. Analitičari su upozorili na moguće krvoproliće ukoliko međunarodna zajednica i iračka vlada ne posvete više pažnje smirivanju spora oko statusa grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari