Visoka delegacija Iraka juče je doputovala u Ankaru pošto je visoko vođstvo Turske preporučilo vladi da preduzme ekonomske mere koje bi primorale iračku saradnju u borbi protiv kurdskih pobunjenika, dok Turska istovremeno razmatra moguću prekograničnu ofanzivu. Turska je zapretila da će započeti vojni upad na severu Iraka ukoliko se irački Kurdi i američka koalicija u Iraku ne obračunaju s kurdskim pobunjenicima.

Visoka delegacija Iraka juče je doputovala u Ankaru pošto je visoko vođstvo Turske preporučilo vladi da preduzme ekonomske mere koje bi primorale iračku saradnju u borbi protiv kurdskih pobunjenika, dok Turska istovremeno razmatra moguću prekograničnu ofanzivu. Turska je zapretila da će započeti vojni upad na severu Iraka ukoliko se irački Kurdi i američka koalicija u Iraku ne obračunaju s kurdskim pobunjenicima. „Strpljenje Turske je na izmaku i nećemo tolerisati korišćenje iračkog tla u svrhu lansiranja terorističkih aktivnosti“, izjavio je predsednik Abdulah Gul u govoru na otvaranju samita ministara spoljnih poslova zemalja Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju u Ankari. „U potpunosti smo rešeni da preduzmemo sve neophodne mere u cilju okončanja ovih pretnji“. Gul je upozorio da je Turska odlučna u nameri da preduzme neophodne korake kako bi zaustavila pretnju koju predstavljaju kurdski pobunjenici u severnom Iraku.
Jangon – Prodemokratski lider Aung San Sju Ći, koja je u kućnom pritvoru provela 12 godina od ukupno 18, napustila je juče pre podne svoju kuću kako bi se sastala sa zvaničnikom vlade Mjanmara, navode diplomate. Su je u pratnji tri vozila odvedena u zgradu vlade, gde je razgovarala s novoimenovanim ministrom za veze Aung Ki. Penzionisani general Aung Ki imenovan je 8. oktobra za čoveka koji će održati razgovore sa Su Ći. Imenovanjem Aung Ki hunta je izrazila nadu da će uspostaviti „bolje odnose“ sa Su Ći. Imenovanje novog ministra predložio je specijalni predstavnik UN Ibrahim Gambari tokom posete Mjanmaru početkom meseca. Tačne dužnosti koje će obavljati novi ministar nisu navedene, ali se veruje da će Aung Ki biti koordinator za kontakte sa Su Ći i preko nje i sa UN, koje pokušavaju da okončaju politički ćorsokak.
Vašington – Pentagon je zatražio od američkog Kongresa novac za završetak radova na bombi „razbijaču bunkera“ i za izmene na bombarderima B-2 kako bi mogli da je ponesu, rekli su američki zvaničnici. Američka vojska traži 88 miliona dolara da bi završila bombu od 13,6 tona na satelitsko navođenje i da bi izmenila bombardere B-2 kako bi mogli da je transportuju, izjavio je u sredu jedan portparol američke vojske. Neki stručnjaci smatraju da je ta bomba, namenjena napadima na iranska nuklearna postrojenja, zakopana u zemlju. „Znam da su se zainteresovali (za bombu) gotovo istovremeno kada su Iranci počeli da zakopavaju postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Natancu“, izjavio je Džon Pajk, direktor sajta Global sekjuriti, specijalizovanog za vojna pitanja.
Kartum – Međunarodni posrednici preduzimaju napore u cilju pronalaženja delegata voljnih da učestvuju u mirovnim pregovorima o nestabilnoj sudanskoj pokrajini Darfuru koji se održavaju u nedelju u libijskom gradu Sarti. Tamošnji pobunjenički pokreti su u više navrata poručili da će bojkotovati razgovore. Diplomate iz UN i Afričke unije (AU) obilaze kampove u Darfuru i Čadu, tragajući za plemenskim starešinama, izbegličkim vođama i poglavicama ženskih pokreta, čije bi prisustvo moglo uticati na uspeh pregovora. Štaviše, UN se suočavaju sa ozbiljnim teškoćama prilikom raspoređivanja zajedničke mirovne misije UN-AU, koja je odobrena u julu rezolucijom UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari