Ministri odbrane članica NATO započeli su juče dvodnevne razgovore u holandskom gradu Nordviku čije su centralne teme eskalacija konflikta na iračko- turskoj granici i američki zahtevi evropskim saveznicima za slanje većeg broja trupa u Avganistan. Tom prilikom turski ministar odbrane Vekdi Gonul predočio je saveznicima stavove vlade u Ankari prema mogućoj prekograničnoj vojnoj akciji te države koja ima za cilj borbu protiv pobunjenika iz Kurdske Radničke partije (PKK), čija su uporišta na severu Iraka i koji se sumnjiče za nedavna ubistva 12 turskih vojnika.

Ministri odbrane članica NATO započeli su juče dvodnevne razgovore u holandskom gradu Nordviku čije su centralne teme eskalacija konflikta na iračko- turskoj granici i američki zahtevi evropskim saveznicima za slanje većeg broja trupa u Avganistan. Tom prilikom turski ministar odbrane Vekdi Gonul predočio je saveznicima stavove vlade u Ankari prema mogućoj prekograničnoj vojnoj akciji te države koja ima za cilj borbu protiv pobunjenika iz Kurdske Radničke partije (PKK), čija su uporišta na severu Iraka i koji se sumnjiče za nedavna ubistva 12 turskih vojnika. Iako su članice NATO izrazile solidarnost s Turskom, u više navrata uputile su i apel tamošnjim vlastima da ne kreću u osvetničke napade jer bi se time narušila krhka stabilnost severnog Iraka. Ministar odbrane SAD Robert Gejts pozvao je evropske saveznike da u Avganistan upute dodatne trupe koje bi, u prvom redu, bile angažovane na pružanju vojne obuke lokalnom stanovništvu.
Biškek – Predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev prihvatio je juče ostavku vlade, dva dana posle raspuštanja parlamenta. „Potpisujem dekret o ostavci“ vlade, saopštio je Bakijev koji je u ponedeljak raspustio parlament, dan pošto je na referendumu prihvaćen novi ustav. „U skladu s novim ustavom vlada mora da podnese ostavku“, objasnio je predsednik Kirgistana svoju odluku.
Karakas – Nekoliko hiljada studenata sukobilo se juče s policijom u prestonici Venecuele Karakasu tokom protesta protiv predloženih ustavnih promena. Policija je bacala suzavac na studente koji su besni zbog planova predsednika Uga Čavesa jer namerava da ostane neodređeno na vlasti. Čavesu će ustavnim promenama biti omogućeno da mimoiđe zakonsku kontrolu na vršenje vlasti tokom vanrednih situacija u zemlji. Parlament, uglavnom sastavljen od Čavesovih saveznika, razmatra promene. Takođe, predložene promene biće iznete na referendumu krajem godine. Studenti su uzvikivali „Reforme ne, demokratija da“, dok su pokušavali da uđu u zgradu parlamenta. Lider studenata Stalin Gonzales izjavio je da je najmanje pet demonstranata povređeno.
Islamabad – Pakistanska vojska uputila je 2.500 vojnika u oblast na severozapadu zemlje u cilju borbe s protalibanskom grupom Tehrik Nifaz E Šarija Muhamed, čiji je vođa Maulan Fazlulah, saopštio je portparol vojske general major Vahid Aršad. On je takođe istakao da su se paravojne formacije rasporedile i postavile kontrolne punktove u planinskom području Svat, nekada popularnoj turističkoj destinaciji koju od pre nekoliko meseci potresaju oružani sukobi. Pakistanska vojska izrazila je nadu da će trupe raspoređene u ovoj oblasti stati na put aktivnostima ekstremističkog vođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari