Potpredsednik SAD Dik Čejni uputio je izričito upozorenje Iranu, nazvavši vladu u Teheranu „sve većom preprekom za postizanje mira na Bliskom istoku“. „Naša zemlja i međunarodna zajednica ne mogu biti po strani dok država koja podržava terorizam ostvaruje svoje najveće ambicije“, istakao je on u govoru na Institutu za bliskoistočne studije u Vašingtonu.

Potpredsednik SAD Dik Čejni uputio je izričito upozorenje Iranu, nazvavši vladu u Teheranu „sve većom preprekom za postizanje mira na Bliskom istoku“. „Naša zemlja i međunarodna zajednica ne mogu biti po strani dok država koja podržava terorizam ostvaruje svoje najveće ambicije“, istakao je on u govoru na Institutu za bliskoistočne studije u Vašingtonu. Čejnijeve izjave usledile su nekoliko dana pošto je američki predsednik Džordž Buš nagovestio da bi nuklearno naoružanje u Iranu moglo prouzrokovati „Treći svetski rat“, čime je otpočela druga runda ubeđivanja saveznika SAD da nametnu oštrije sankcije Teheranu. Štaviše, u nedelju je podneo ostavku glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani neposredno uoči ključnih pregovora s evropskim državama, što je dodatno otežalo situaciju.
„Režim u Iranu treba da zna da ukoliko nastavi da sprovodi trenutnu politiku međunarodna zajednica će biti spremna da preduzme ozbiljne mere“, rekao je Čejni, ali nije spominjao vojne operacije.
Islamabad – Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Aftab Kan Šerpao istakao je da nije potrebno dovoditi stručnjake iz inostranstva koji bi učestvovali u istrazi povodom nedavnih bombaških napada u Karačiju u kojima je stradalo više od 136 osoba i ranjeno više stotina.
Njegove reči u suprotnosti su sa željama bivše premijerke Benazir Buto koja je, smatra se, bila meta napada. „Iako istragu treba da vodi Pakistan, želim da naša vlada pozove i stručnjake iz inostranstva kako bi ubice nesumnjivo bile privedene pravdi“, rekla je Buto.
Biškek – Predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev potpisao je juče dekret o raspuštanju parlamenta, dan pošto su birači na referendumu prihvatili ustavne izmene koje su njegovi kritičari nazvali grabež za moć. Prema saopštenju Centralne izborne komisije, 74.5 odsto birača podržalo ustavne promene kojima se uvode proporcionalni izborni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari