Kurdski zvaničnici upozorili su da bi bilo kakva turska vojna intervencija u oblasti Kurdistana, na severu Iraka, mogla da ugrozi relativnu stabilnost u regionu i pozvali Ankaru da pronađe mirno rešenje u borbi protiv pobunjenika. „Pozivamo našeg suseda Tursku da bude veoma oprezna kako ova situacija ne bi izmakla kontroli.

Kurdski zvaničnici upozorili su da bi bilo kakva turska vojna intervencija u oblasti Kurdistana, na severu Iraka, mogla da ugrozi relativnu stabilnost u regionu i pozvali Ankaru da pronađe mirno rešenje u borbi protiv pobunjenika. „Pozivamo našeg suseda Tursku da bude veoma oprezna kako ova situacija ne bi izmakla kontroli. To bi onda bila katastrofa za Irak i za region i niko ne bi mogao da izbegne posledice“, izjavio je potpredsednik iračke vlade Baram Sale. On je podvukao da nikome ne preti već samo želi da istakne da problem ako postoji treba da rešavaju dve zemlje kao susedi, na osnovu međunarodnog prava. „Uzimanje zakona u sopstvene ruke i preduzimanje unilateralne akcije značiće samo probleme za sve“, rekao je Sale.
Jangon – Vojni režim Mjanmara, koji je priznao da je pritvorio 3.000 učesnika nedavnih prodemokratskih demonstracija, saopštio je juče da je zaplenio veliku količinu američkog eksploziva koji je jedan 23-godišnji monah skrivao u budističkom hramu. Državni list Nova svetlost Mjanmara preneo je vest da je 48 blokova eksploziva TNT pronađeno protekle sedmice posle istrage koju su vlasti sprovele u hramu Nan O u Jangonu. „Nova svetlost Mjanmara“ dalje prenosi da je zaplenjeni eksploziv prokrijumčaren u državu, a da se lica koja su osumnjičena da su učestvovala u toj operaciji ispituju.
Vašington – Američki predsednik Džordž Buš poslaće savetnika za nacionalnu bezbednost Stivena Hejdlija na Bliski istok tokom naredne sedmice kako bi se povećao pritisak na Izrael i Palestince da postignu sporazum o započinjanju zvaničnih mirovnih pregovora, izjavio je juče neimenovani zvaničnik američke administracije.
Takva najava usledila je kada je američki državni sekretar Kondoliza Rajs istakla da je ohrabrena onim što je čula tokom četiri dana intenzivnih pregovora s izraelskim i palestinskim zvaničnicima, kao i s poslovnim ljudima i predstavnicima gradskih vlasti u Jerusalimu, Ramali i na Zapadnoj obali. Ipak, Rajsova je priznala da i dalje vladaju tenzije između dveju strana koje nastoje da postignu sporazum. Ona je takođe istakla da je, uprkos svemu, „ohrabrena onim što je čula“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari