Ukrajina će prekriti nuklearno postrojenje Černobil, ogromnim metalnim štitom u okviru duge, već zakasnele, akcije u cilju sprečavanja daljeg širenja smrtonosne radijacije. Zvaničnici iz Kijeva juče su saopštili da su angažovali francusku firmu Novark da zameni već oronuli betonski sarkofag, koji stoji u Černobilu još od 1986, kada se dogodila nuklearna katastrofa.

Ukrajina će prekriti nuklearno postrojenje Černobil, ogromnim metalnim štitom u okviru duge, već zakasnele, akcije u cilju sprečavanja daljeg širenja smrtonosne radijacije. Zvaničnici iz Kijeva juče su saopštili da su angažovali francusku firmu Novark da zameni već oronuli betonski sarkofag, koji stoji u Černobilu još od 1986, kada se dogodila nuklearna katastrofa. Novi štit će predstavljati lučnu metalnu konstrukciju visine 105 metara i 150 metara dužine. „Danas sam ubeđen, verovatno po prvi put, da iskreno možemo reći nacionalnoj i međunarodnoj zajednici da smo pronašli rešenje problema obezbeđivanja nuklearnog postrojenja u Černobilu“, kazao je ukrajinski predsednik Viktor Juščenko. Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj finansirala je dogovor u vrednosti od 505 miliona dolara.
Harare – Za rešavanje krize u Zimbabveu neophodno je pokrenuti regionalnu inicijativu, kako bi se našlo najbolje moguće političko rešenje, ističe se u izveštaju Međunarodne krizne grupe sa sedištem u Briselu. Takođe se navodi da su države južne Afrike jedine koje mogu poboljšati prilike u toj zemlji. Premda predsednik Južne Afrike, Tabo Mbeki pokušava da pregovara sa predsednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom, pojedini lideri iz tog regiona i dalje podržavaju Mugabea i postoji opasnost da će oni prihvatiti kozmetičke promene koje neće doprineti poboljšanju prilika u Zimbabveu. U izveštaju se navodi da trenutna stopa inflacije u toj državi iznosi 7.500 odsto, četiri od pet osoba živi u krajnjem siromaštvu, a četvrtina ukupnog stanovništva napustila je zemlju.
Vašington – Hilari Klinton, demokratski kandidat za predsednika SAD juče je predstavila javnosti ambiciozan plan o uvođenju univerzalne zdravstvene nege u SAD, deset godina nakon njenog poslednjeg neuspelog pokušaja. Inače, plan je vredan 110 milijardi dolara. Klintonova je predložila paket koji bi otvorio put za zdravstveno osiguranje 47 miliona Amerikanaca koji trenutno nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem. „Ukoliko ste vi jedan od desetina miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja, ili ukoliko vam se ne dopada osiguranje koje imate, izaberite ove planove i dobićete zajmove kako bi platili osiguranje“, izjavila je Klintonova. Na osnovu plana, trebalo bi da budu smanjene federalne takse kako bi se pomoglo siromašnima da plate osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari