Odlazeći japanski premijer Šinzo Abe primljen je juče na bolničko lečenje, dan pošto je saopštio da podnosi ostavku. Doktori su rekli da je Abe hospitalizovan zbog bolova u stomaku koji su najverovatnije posledica preterane iscrpljenosti i stresa. On se suočavao sa zahtevima da podnese ostavku još od kada je njegova partija izgubila na izborima za gornji dom parlamenta u julu, a istraživanja javnog mnjenja pokazala su da njegova popularnost sve više opada.

Odlazeći japanski premijer Šinzo Abe primljen je juče na bolničko lečenje, dan pošto je saopštio da podnosi ostavku. Doktori su rekli da je Abe hospitalizovan zbog bolova u stomaku koji su najverovatnije posledica preterane iscrpljenosti i stresa. On se suočavao sa zahtevima da podnese ostavku još od kada je njegova partija izgubila na izborima za gornji dom parlamenta u julu, a istraživanja javnog mnjenja pokazala su da njegova popularnost sve više opada. Ali, javile su se spekulacije da su njegovi zdravstveni problemi delimično iza njegove odluke da podnese ostavku. Vladajuća Liberalno-demokratska partija će zasedati ove ili naredne nedelje kako bi izabrala novog lidera koji će automatski postati novi premijer zemlje. Najverovatniji naslednik Šinzoa Abea je Taro Aso, generalni sekretar partije.
Gaza – Vlada Hamasa zatražila je juče od pobunjenika na području Gaze da ne napadaju granične prelaze sa Izraelom kako bi bio omogućen priliv osnovnih namirnica u Gazu tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana. Pristalice Hamasa su, zajedno s pobunjenicima drugih grupa, iza raketnih napada na izraelske mete, uključujući i one na graničnim prelazima, tako da jučerašnja izjava vladinog zvaničnika Tahera Nunua predstavlja promenu stava. „Vlada poziva palestinske frakcije da izbegavaju napade na granične prelaze za dobrobit naroda, posebno tokom Ramazana, da omoguće cirkulisanje trgovačkih prevoznih sredstava i obezbede sigurnost i stabilnost u Gazi“, navodi se u izveštaju. Ipak, ostalo je nejasno da li će se ostali pobunjenici pridržavati tog poziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari