Više od 6.000 kineskih beba otrovano mlekomPeking – Više od 6.200 beba otrovano je mlekom koje je sadržalo melanin, izjavio je kineski ministar zdravlja Čen Zu. Broj obolelih odojčadi je pet puta veći nego što je prethodno bilo objavljeno. Čen je rekao da je i treća beba preminula u provinciji Zeđang na istoku Kine. Otkriveno je da su 22 vrste mleka u prahu sadržale industrijsku hemijsku supstancu

Više od 6.000 kineskih beba otrovano mlekom

Peking – Više od 6.200 beba otrovano je mlekom koje je sadržalo melanin, izjavio je kineski ministar zdravlja Čen Zu. Broj obolelih odojčadi je pet puta veći nego što je prethodno bilo objavljeno. Čen je rekao da je i treća beba preminula u provinciji Zeđang na istoku Kine. Otkriveno je da su 22 vrste mleka u prahu sadržale industrijsku hemijsku supstancu melanin. koja je očigledno dodata da bi mleko bilo bogatije proteinima. Ministar zdravlja je rekao da je 6.244 odojčadi otrovano, dok je kod 158 postavljena dijagnoza „akutnog otkazivanja bubrega“. Vlada ulaže napore da uveri roditelje da je situacija pod kontrolom, a Ministarstvo zdravlja je zatražilo besplatnu zdravstvenu negu za bebe i upozorilo da bi broj zaraženih beba mogao brzo da se poveća. D.S.

Rusija osudila posetu lidera NATO Gruziji

Moskva – Rusko ministarstvo spoljnih poslova juče je oštro osudilo posetu lidera NATO Gruziji i izjavilo da takva inicijativa ukazuje na „odraze hladnog rata“ koja će još više destabilizovati region. Podrška NATO Gruziji nakon rata ove zemlje s Rusijom može se shvatiti kao „ohrabrivanje Tbilisija da započne novi nepromišljeni poduhvat“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer i izaslanici iz svih 26 zemalja članica Alijanse posetili su početkom nedelje Gruziju. Bivša sovjetska republika želi da se pridruži Alijansi , čemu se Rusija oštro protivi.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova dalje se navodi da nedavna poseta NATO delegacije gruzijskom gradu Goriju, koji su ruski vojnici okupirali tokom rata, odražava antirusko raspoloženje. U međuvremenu, Rusija je potpisala sporazume o prijateljstvu i saradnji sa Južnom Osetijom i Abhazijom, što predstavlja poslednju inicijativu Moskve da učvrsti ekonomske, vojne i političke veze s dva ocepljena regiona nakon rata proteklog meseca. R.D.

Predsednik ukrajinskog parlamenta podneo ostavku

Kijev – Predsednik ukrajinskog parlamenta Arsenij Jacenijuk podneo je juče ostavku, posle zvanične najave da se demokratska, prozapadna vladajuća koalicija u Ukrajini raspala zbog unutrašnjih sukoba između predsednika Viktora Juščenka i premijerke Julije Timošenko. „Treba na dostojanstven način doći na vlast i na isti način i napustiti funkciju, zbog toga podnosim ostavku“, rekao je Jacenijuk poslanicima. Jacenijuk je zvaničnik partije Naša Ukrajina koja je zajedno sa Blokom Julija Timošenko imala parlamentarnu većinu. Prema koalicionom sporazumu, posle raspada koalicije, očekuju se ostavke predsednika vlade i parlamenta. R.M.G.

 Kuba želi politički dijalog sa EU

Havana – Šef kubanske diplomatije Felipe Peres Rok saopštio je da ta karipska država prihvata ponudu Evropske unije o nastavku političkog dijaloga, ali da je najpre potrebno postizanje sporazuma o „osnovama pregovora“. Takvi navodi predstavljaju reakciju na odluku Brisela iz juna ove godine o ukidanju sankcija Kubi. U međuvremenu, kubanski umetnici i intelektualci pozvali su svoje kolege u svetu da zajedno s njima zatraže hitno ukidanje američkog embarga toj komunističkoj zemlji. R.S.

Vladajuća stranka Izraela birala novo rukovodstvo

Jerusalim – Izraelska vladajuća partija Kadima juče je održala stranačke izbore čiji će pobednik obrazovati novu izraelsku vladu u novembru. Više od 74.000 članova Kadime biralo je naslednika premijera Ehuda Olmerta, koji je podneo ostavku na sve stranačke i državničke funkcije, zbog optužbi za za korpuciju. Favorit u izbornoj trci bila je šef izraelske diplomatije Cipi Livni (50), za koju analitičati govore da je pragmatična, posebno u rešavanju mirovnog procesa na Bliskom istoku i nuklearnog programa u Iranu. R.S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari