Do kraja ove godine u Boru će „nići“ nova Energana, najveće postrojenje takve vrste u regionu koje će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Gradi se u okviru projekta Nove topionice, a kapacitet Energane od dva megavata čini četvrtinu električne energije koliko će trošiti nova topionica i fabrika sumporne kiseline. Najbolje tehničko-tehnološko rešenje, najpovoljniju cenu i uslove finansiranja, kao i najkraći rok izgradnje na javnom tenderu ponudila je „Energotehnike Južna Bačka“ iz Novog Sada, sa čijim je vlasnikom Dragoljubom Zbiljićem generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski potpisao ugovor o izgradnji.

– Obnovljivi izvori energije su apsolutno budućnost u smislu ekonomije i profita, a za građane Bora predstavljaju ekološku budućnost u kojoj više neće biti zagađenja i dima. Spremni smo da u roku završimo Energanu kako je ugovorom i predviđeno – do kraja ove godine. Naša firma je odlučila da sama finansira ovaj projekat prihvatajući samo garancije RTB Bor, bez državnih garancija, jer apsolutno verujemo njegovom rukovodstvu da će taj projekat biti gotov do isteka ove godine – izjavio je Dragoljub Zbiljić.

– Posebno sam sretan što je „Energotehnika“ obezbedila finansiranje, i to zahvaljujući poverenju koje ima u nas. Tako ne zadužujemo državu, ne povećavamo javni dug, već sami garantujemo vraćanje sredstava – rekao je po potpisivanju ugovora prvi čovek borskog kombinata bakra, posebno naglašavajući: „ Umesto da je bacamo, iz viška te otpadne pare proizvodićemo ekološku, „zelenu“ struju. Da je reč o isplativoj investiciji govore podaci da će finansijski efekti iznositi 1,1-1,2 miliona evra godišnje, a uloženi novac će se „vratiti“ za manje od pet godina. Tu je i doprinos ekologiji, da nebo iznad Bora bude čistije.“

Vrednost ugovora o izgradnji nove Energane, po principu „ključ u ruke“, jeste 5,7 miliona evra, a u ovoj o visokoautomatizovanoj fabrici posao će dobiti 20 novih radnika. Izgradnjom ovog postrojenja povezaće se tehnološki procesi u postojećim i novoizgrađenim termoenergetskim postrojenjima u jednu funkcionalnu celinu, a nova Energana omogućiće i najracionalnije iskorišćenje viška vodene pare i proizvodnju demineralizovane vode za napajanje kotlova u novoj topionici i fabrici sumporne kiseline. Deo vodene pare RTB Bor će koristiti za sopstvene tehnološke potrebe u novoj topionici, fabrici sumporne kiseline, Elektrolizi i fabrici kiseonika, a višak za proizvodnju električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari