Uz nešto životnih namirnica i sredstava za higijenu jedan od aktivista za podelu humanitarne pomoći u spisak uz moje ime pored jedinice dopisao je i nulu, pa ispada da sam dobio deset umesto jednog litra ulja, a uveče sam ga video kako kući prevozi džakove pune hrane – rekao je novinarima Momčilo Trajković, stanovnik Kozjeg Dola, sela koje je najteže pogođeno posledicama poplavnog talasa koji je zahvatio opštinu Trgovište.


Nasuprot ovoj izjavi podaci govore da je varošica zakrčena šleperima sa pijaćom vodom, hranom, tehničkom robom koja svakodnevno stiže kao pomoć kompanija i građana iz gradova Srbije. Grube procene, jer konkretnim podacima ovde niko još ne raspolaže, od posete predsednika Srbije Borisa Tadića kada je uputio apel za pomoć stanovnicima Trgovišta, ovde je stigla pomoć u novcu i hrani od preko 60 miliona dinara, a ta brojka se svakodnevno menja jer pomoć stiže iz dana u dan. U 18 šlepera, samo u hrani, vodi i tehničkoj robi stiglo je 150 tona pomoći.

Lokalna vlast koju čine predstavnici SPS, DS, G17 plus, a nakon sve žešćih reakcija lokalnog stanovništva o sporoj i neadekvatnoj raspodeli velikih količina hrane i drugih proizvoda, počela je sa međusobnim optužbama o mogućim zloupotrebama. Tako su socijalisti izneli tvrdnju po kojoj su „aktivisti DS preuzeli 2.000 ćebadi dobijenih od Vojske Srbije“ i da je podela u njihovoj nadležnosti. Demokrate, pak, odgovaraju da „podelu pomoći isključivo kontrolišu aktivisti SPS i G17 plus“. Ovakav stav izneo je i odbornik DS Dragiša Mihajlović.

– Bilo je pokušaja da se humanitarna pomoć deli po partijskom principu, ali to pokušavamo da sprečimo – kaže predsednik SO Trgovište Radoslav Jordanović (SPS), precizirajući da „ćebad nisu deljena po partijskoj pripadnosti“. Darko Tomić, predsednik Opštinskog odbora DSS, stranke koja je u opoziciji u lokalnom parlamentu, ponavlja stav da „pomoć dobijaju samo članovi i simpatizeri vladajuće koalicije“.

– Na dan opštinske slave došlo je do verbalnog incidenta između predsednika opštine Vlaste Petrovića, G17 plus, i Radoslava Jordanovića, predsednika lokalnog parlamenta, SPS, oko podele pomoći. Umalo da nije došlo i do fizičkog obračuna između njih dvojice – rekao je novinarima Tomić.

Predsednik opštine Trgovište Vlasta Petrović demantovao je sve navode o zloupotrebi podele onoga što su građani Srbije i preduzeća uputili Trgovištu. On apeluje na strpljenje kod građana jer, kako kaže, „nismo u stanju da svima odjednom uputimo najneophodnije namirnice i drugu vrstu pomoći“.

– Radimo danonoćno i svi koji su pretrpeli štetu biće adekvatno sagledani, samo moraju da budu strpljivi – navodi Petrović. Brojnim novinarskim ekipama u Trgovištu građani se žale na „neadekvatnu podelu pomoći, kao i na to „da nije počela sanacija štete na kućama, plastenicima i drugim objektima“. Žalbe imaju Stamenko Mitić, Zoran Stanojković iz Kozjeg Dola, Jagoda Zlatković, Borče Petrović, Snežana Stefanović, koji u centru varoši presreću novinare i iznose svoje probleme. Tokom prekjučerašnje posete državnog sekretara Slobodana Homena ovoj opštini njega je ispred zgrade opštine bukvalno presrela grupa bivših radnika „Koštane“ koji nakon izgubljenog sudskog spora moraju da plate troškove postupka i do sto hiljada dinara.

Ključ cele priče kao da se nalazi u činjenici da se Trgovište nalazi pred vanrednim lokalnim izborima. Pre poplavnog talasa lokalni parlament puna četiri meseca nije imao kvorum za rad. Vladajuća koalicija SPS, DS, G17 plus, koja je imala tesnu većinu od 13 odbornika od ukupno 25 koliko broji SO Trgovište, nije funkcionisala jer jedan od odbornika DS nije dolazio na sednice. Nadležno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu još uvek nije donelo odluku o uvođenju privremenih mera, pa je još neizvesno kada će biti održani vanredni lokalni izbori. Zakonski rok je dva meseca od uvođenja vanrednih mera. Iz Demokratske stranke prekjuče su uputili i zvaničan zahtev za uvođenje privremenih mera i održavanje novih lokalnih izbora.

„Sve stranke sada imaju dobar povod za vanredne izbore, otuda im je glavni adut uoči izbora velika količina pomoći kojom treba kupiti glasove birača kojih u ovoj opštini ima manje od pet hiljada. Otuda i tolika navalica ko će dohvatiti što veću količinu od onoga što je Srbija uputila nama“, rekli su nam žitelji Trgovišta.

Nema uslova za sednicu Skupštine

– U ovom trenutku nema uslova za održavanje sednice SO Trgovište, jer smo zauzeti aktuelnom situacijom na sanaciji štete. Sednica bi mogla da bude održana za petnaestak dana – rekao je predsednik SO Trgovište Radoslav Jordanović (SPS). Otuda se po hitnom postupku očekuje odluka Vlade Srbije u uvođenju privremenih mera, što bi moglo da se desi narednih dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari