Iza zatvorenih vrata o smenama vladika 1Foto: FoNet

Prizivom Svetog Duha u Pećkoj Patrijaršiji u nedelju 14. maja počeće redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, saopštila je juče Informativna služba SPC.

Početak radnog dela majskog Sabora planiran je za ponedeljak u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, kad bi trebalo da se usvoji dnevni red ovog zasedanja najvišeg crkveno-zakonodavnog tela SPC, kojim će predsedavati patrijarh srpski Irinej. Sabor se tradicionalno bavi „najvažnijim i gorućim pitanjima života i rada Crkve“. Zaseda iza „debelo“ zatvorenih vrata, a prema dosadašnjoj saborskoj tradiciji predložene saborske teme drže se daleko od javnosti.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, pred ovogodišnje zasedanje komisija Svetog arhijerejskog sinoda proverala je rad Eparhije banatske, na čijem je čelu vladika Nikanor (Bogunović). Prethodnih nekoliko godina spekulisalo da je i on među eparhijskim arhijerejima, čije se smenjivanje očekuje, a crkveni izvori nagoveštavaju da bi slična sudbina na ovom Saboru mogla da zadesi i neke vladike iz dijaspore.

Sabor bi, kad je reč o kadrovskoj politici u SPC, između ostalog, trebalo da popuni smenom vladike Filareta upražnjenu Eparhiju mileševsku, kao i status episkopa niškog Jovana (Purića), čijom eparhijom povremeno, kao administrator, upravlja episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sabor bi, prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, trebalo da razmatra i odluke prošlogodišnjeg skupa pravoslavnih crkava na Kritu, na kome je učestvovala i SPC, rad Mešovite komisije SPC i Biskupske konferencije Hrvatske o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu, problemima Crkve na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, Makedoniji….

Izložba u Muzeju SPC

Iz Patrijaršije je najavljeno da će se prvi radni dan Sabora okončati otvaranjem izložbe „Na glasu svetosti – Irinej Ćirić, Episkop bački (1884 -1955)“. Postavku, koju su priredili Eparhija bačka i Muzej grada Novog Sada otvoriće patrijarh Irinej, a prvi put beogradskoj javnosti biće predstavljen život i rad jednog od najznačajnijih srpskih arhijereja 20. veka. Autorka izložbe i kataloga je Gordana Ćirić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari