Izabela Kisić (Helsinški odbor): Sprečiti rast antisemitizma i islamofobije nakon napada u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Od izuzetnog je značaja u analizi napada na ambasadu Izraela u Beogradu javnosti interpretirati ono što se dogodilo na bazi činjenica, kako bi se izbeglo produbljivanje bilo antisemitizma, bilo islamofobije, kazala je predstavnica Helsinškog odbora za Srbiju Izabela Kisić.

Kisić, je za Radio Slobodna Evropa (RSE), pozvala na izradu nove strategije za borbu protiv ekstremizma i terorizma u Srbiji.

Prema njenim rečima,  u to bi bili uključeni civilno društvo, nezavisni eksperti i veliki broj institucija, a ne samo bezbednosne službe i pravosuđe.

Napadač koji je u subotu  samostrelom napao policijaca koji je stražario ispred zgrade ambasade Izraela u Beogradu je ubijen, dok je stražar nakon lekarske pomoći izvan opasnosti.

RSE je podsetio da je Ivica Dačić, šef policije Srbije, saopštio da je ubijeni napadač identifikovan kao Miloš Žujović, konvertit rodom iz Mladenovca, jedne od beogradskih opština.

„Versko ime mu je Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru“, potvrdio je Dačić.

Novi Pazar je grad u regiji Sandžak na jugozapadu Srbije, pretežno naseljenom bošnjackim stanovništvom, podsetio je RSE na svom sajtu.

„Terorizam, svedeno rečeno, podrazumeva organizovano delovanje i udruživanje radi sticanja moći uz spremnost za nasilje ili primenu nasilja, te izazivanje straha i nesigurnosti kod građana“, kazala je Kisić.

Rekla je da pretpostavlja, na osnovu dosadašnjih izjava zvaničnika, da će istraga ići u pravcu dokazivanja toga.

Pozvala je na izradu nove strategije za borbu protiv ekstremizma i terorizma u Srbiji, u koju bi, kako je kazala,  bili uključeni civilno društvo, nezavisni eksperti i veliki broj institucija, a ne samo bezbednosne službe i pravosuđe.

Navela je da je Srbija je veoma fokusirana na islamski terorizam o čemu, kako je kazala, svedoči i prva vladina strategija za borbu protiv terorizma koja je istekla 2021.

„Mi od tada nemamo novu strategiju. Dakle, nema strateškog odgovora niti na to kako delovati preventivno što je najvažnije, niti ima odgovora na to šta raditi u slučaju terorističkog akta, kako se odnositi prema žrtvama i prema toj traumi“, navela je.

Veruje da policija i bezbednosne službe imaju dosta informacija o pretnjama i rizicima, s obzirom da, kako je dodala, pomno prate čitavu selafističku zajednicu od njenog nastanka polazeći od toga da se iz nje obično regrutuju islamski ekstremisti i da su odatle išli u Siriju.

Kazala je i da Interpol kao i bezbednosne službe SAD i EU pružaju veliku podršku vladi Srbije u prevenciji i sprečavanju teorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari