Selo Smoljinac kod Malog Crnića, jedinstveno je u Srbiji po velikom broju malih preduzetnika. Iako je od 2.400 žitelja polovina u inostranstvu, najviše u Austriji i Italiji, njihova deca u velikom broju opredelila su se za ostanak u zavičaju, gde su otpočela sopstvene poslove.


– Danas u našem selu radi 52 registrovana preduzeća, mahom vezana za proizvodne delatnosti u oblasti građevinarstva, u kojima je zaposleno oko 150 ljudi. Radnih mesta bilo bi i više, da mnogi ne izbagavaju selo i radije čekaju posao u gradu- rekao je Saša Stević, vlasnik dva preduzeća. Među privatnicima u Smoljincu je i Dragiša Ćirković, vlasnik zanatske radnje „Stolarija Ćirković“, koja se bavi pravljenjem stolarije i nameštaja.

Na pitanje da li su mu glavne mušterije gastarbajteri koji u ovom kraju grade velelepne kuće, Ćirković odgovara odrečno.

– Takve kuće retko se danas grade, jer mladi koji rade u inostranstvu, povedu decu sa sobom i tamo se trude da obezbede dobre stambene uslove, pa ne podižu velike kuće u zavičaju-kaže Ćirković.

Preduzetnički duh Smoljinčani su imali od koga da naslede, jer je on u selu vladao i pre pola veka.

– Pre 50 godina meštani su se osim poljoprivredom, bavili i privatnim poslom. Ovde je bilo čak 250 registrovanih crepana, poznatih širom Srbije – ističe Ćirković. U skladu sa preduzetničkim duhom, desetak privatnika krajem 2006. godine osnovalo je Udruženja preduzetnika Malo Crniće, među kojima je najviše članova upravo iz Smoljinca, a izborili su se da imaju i svog predstavnika u opštinskom veću.

Većina od njih bavi se proizvodnim delatnostima, izrađuju montažne objekte, metalne i aluminijumske ograde, drvenu i PVC stolariju, kotlove za čvrsto gorivo, nameštaj, građevinske blokove, dekorativne betonske elemente, PVC kese i džakove… Iako ih ima u velikom broju, ne takmiče se međusobno, već se pomažu i podržavaju. Bilo bi im lakše kada bi ih podržavale i lokalne vlasti, jer osećaju da su prepušteni sami sebi. Osim što privređuju, privatnici iz Smoljinca ponašaju se i društveno odgovorno, jer svojim donacijama pomažu sport i kulturu, ali i uređenje sela, kako bi deci i mladima obezbedili što bolje uslove za život.

Tabla na ulazu

Tabla na ulasku u Smoljinac, na kojoj je istaknuto da se radi o selu malih privrednika, bila je dugogodišnja ideja Smoljinčana. Pošto su skupili 500 evra, 2007. godine su je napravili i istakli kod skretanja sa magistralnog puta. Na ovoj tabli gosti se obaveštavaju da u Smoljincu mogu videti jezero, manastir Sveta Petka i crkvu i školu iz 19. veka.

Izvoznici

Saša Stević svoje proizvode izvozi u Francusku, Sloveniju, Belgiju, uskoro i u Jordan, i zastupnik je 10 nemačkih firmi za elemente u građevinarstvu. Ipak, veruje da niko od nadležnih u opštini Malo Crniće, ali ni u gradu Požarevcu, nema neophodne baze podataka o lokalnim izvoznicima, čak ni o preciznom broju privatnih preduzetnika u Braničevskom okrugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari