Na šesnaestoj redovnoj sjednici lokalnog parlamenta, održanoj u ponedeljak, odbornik Nove srpske demokratije Božidar Bajić izabran je za novog predsjednika Skupštine opštine Pljevlja. Za predsjednika Skupštine su predložena dva kandidata Božidar Bajić, član Nove srpske demokratije i Tarik Gadžović, iz Demokratske partije socijalista. Sjednici je prisustvovalo svih 35 odbornika SO Pljevlja.

Za Bajića je glasalo 18 odbornika koalicije „Bolja Pljevlja – bolja Crna Gora“ koju čine: Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija i Pokret za promjene, dok je za njegovog protivkandidata Tarika Gadžovića glasalo 17 odbornika koalicije „Za evropska Pljevlja“ koju čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija.

Dosadašnji predsjednik Skupštine opštine Velimir Golubović je podnio ostavku na tu funkciju, poštujući koalicioni sporazum kojim je mjesto predsjednika Skupštine predviđeno za predstavnika Nove srpske demokratije čiji je Bajić član. Prije same sjednice predsjednik opštinskog Odbora DPS dr Filip Vuković je kazao da ne može predvidjeti ishod glasanja, obzirom da će se čitati biografije kandidata i da je glasanje tajno, nije nemoguće da njihov kandidat bude izabran za predsjednika Skupštine.

Predsjednik pljevaljske Narodne stranke Ljubomir Mazalica je istakao da Skupština nema legitimitet, jer su oni u međuvremenu napustili koaliciju zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma, a u lokalnom parlamentu su ranije imali jednog odbornika. Mazalica je potvrdio da odbornik Koalicije Goran Sekulić nije više član njihove partije i da Narodna stranka više nema odbornika u ovom sazivu, čime je, kako ističe brutalno prekršen koalicioni sporazum. Mazalica ističe da je Sekulićevo članstvo u Narodnoj stranci prestalo 28. decembra prošle godine, što je Sekulić i potvrdio na sjednici lokalnog parlamenta koja je taj dan i održana. On tvrdi da sadašnja izvršna vlast u Pljevljima nikada nebi osvojila skupštinsku većinu da se u njoj nije nalazila Narodna stranka što to i pokazuje izborni rezultat. Sekulić je objasnio da je napustio Narodnu stranku zbog toga što je ta partija u Podgorici podržala Demokratsku partiju socijalista.

Na početku sjednice došlo je do kraće rasprave između odbornika DPS Vlada Milinkovića i nekadašnjeg odbornika Narodne stranke Gorana Sekulića. Milinković je tvrdio da Skupština opštine nema legitimitet i da nemože donositi odluke, jer je Sekulić napustio Narodnu stranku, na što mu je Sekulić uzvratio da ta partija nema pravo „da govori o moralu“. Nakon tajnog glasanja gdje su i predloženi kandidati glasali svaki za sebe, pobijedio je Božidar Bajić sa jednim glasom razlike, jer je takav odnos snaga u lokalnom parlamentu. „Da ne bi meni mene, ja ne bih danas bio izabran“, u šali je komentarisao Bajić, koji se nakon izbora obratio odbornicima.

Pravnik na čelu opštine

Božidar Bajić je rođen 1953. godine u Pljevljima, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet je završio 1977. godine u Beogradu, zaposlen je u Opštoj bolnici u Pljevljima na mjestu pomoćnika direktora za pravne poslove. Oženjen je i otac dvoje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari