Na prostoru izletišta Točak, tromeđi sela Kula, Kobilje i Aljudovo, održana tradicionalna osma po redu manifestacija „Sa izvora bistre vode“ koja neguje izvorne tradicije naroda Stiga i Homolja. Organizator ove manifestacije je udruženje građana „Točak“ a pokrovitelj opština Malo Crniće. Pored kulturno-umetničkog programa, mogla se videti i izložba etno hrane, stari zanati, ali i takmičenje u starim sportovima, bacanje kamena sa ramena, skok u dalj i nadvlačenje konopca.


Na samom početku u ime građana ovog mesta, prisutne je pozdravila Jelena Stojadinović i istakla da je ovo manifestacija koja čuva tradiciju i kulturu ovog kraja i na specifičan način spaja mladost, lepotu i iskustvo, jer pored najlepših vodonoša ovde se biraju i naj baka, super baka i najlepša baka, zahvaljujući kojima je za ovu manifestaciju čula čitava Srbija, putem naših najpoznatijih medijskih kuća koje su izveštavale sa ovog događaja.Na kraju obraćanja Stojadinović se zahvalila svima koji su pomogli da se manifestacija održi i ove godine.Predsednik opštine Malo Crniće pozdravio je sve prisutne i svečano otvorio osmu po redu manifestaciju „Sa izvora bistre vode“.U kulturno – umetničkom programu, pored mladih instrumentalista, recitatora i pevača, učestvovala su i kulturno umetnička društva „Kobilje“ iz Kobilja, „Izvor“ iz Crljenca, „Djura Jakšić“ iz Velikog Sela, „Slavko Popović“ iz Brzohoda i „Žarko Milovanović-Žare“ iz Tabanovca. Na kraju večeri prisutne su zabavljale učesnica pinkovih zvezdica Sofija Perić i profesorka solo pevanja Galina Perić, u pratnji Saše Perića, profesora harmonike.

Za najbolju kuvaricu proglašena je Nevena Glumičić iz Kule, najbolje slano jelo napravila je Ljubica Damjanović iz Aljudova, najbolje slatko jelo i najbolje uređen štand imalo je udruženje žena sestra Jelica iz Malog Crnića.

Od 11 prijavljenih devojaka, titulu najlepše vodonoše ponela je Anđela Mišić iz Crljenca, prva pratilja je Anita Jovanović iz Aljudova, a druga pratilja Sanela Janković iz Velikog Sela.

Od 10 prijavljenih kandidatkinja iz Brzohoda, Crljenca, Jagodine, Smedereva, Šapca, Manastirice, Velikog Sela, Boževca, Žabara i Starčeva nagrade su osvojile: Naj Baka (ona koja ima najviše unučića) Tovilović Ševala iz Badovinaca kod Šapca, Super Baka (ona koja se po nečemu izdvaja od drugih) Milosavljević Radmila iz Brzohoda – bivši reli vozač i Najlepša baka Petković Olgica iz Smedereva.

Kuvarice je ocenjivao profesionalni kuvar Bogoljub Milošević, a sportiste Milić Vukadin i Simić Milan.

Pored zahvalnica, udruženje građana Točak uručilo je i povelje za pomoć u organizaciji manifestacije „Sa izvora bistre vode“ i to: Draganu Mitiću predsedniku opštine Malo Crniće i Miodragu Filipoviću predsedniku opštine Žabari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari