Izabrani unapred poznati kandidati 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Na konkursu Instituta za javno zdravlje u Nišu zaposleno je četvoro lekara čija su imena unapred dostavljena Danasu, uz tvrdnju naših izvora da je „konkurs namešten za njih“.

Prema tvrdnji Danasovih izvora, četvoro novozaposlenih doktora medicine su već radili na određeno vreme, a bliski su saradnici ili „povezana lica“ sa saradnicima v.d. direktora Instituta Miodraga Stojanovića, koji je zaposlen i na Medicinskom fakultetu. Stojanović, pak, tvrdi da su konkurs, na kojem je primano petoro kandidata, kao i sam njihov izbor, „potpuno regularni“.

Stojanović je 8. februara, na predlog Komisije za izbor i rangiranje prijavljenih kandidata, doneo odluku o prijemu u radni odnos na neodređeno vreme Aleksandre Ignjatović, Marije Anđelković Apostolović, Marka Stojanovića i Vukice Pantović, čija su imena bila dostavljena Danasu. Peti kandidat je Miloš Ranđelović, koga naši izvori ne ubrajaju u „unapred izabrane“.

Prema njihovim navodima, novoprimljeni Marko Stojanović je sin Dušice Stojanović, prodekanice Medicinskog fakulteta i doktorke na Institutu dok je Vukica Pantovićka povezana sa Dobrilom Stanković, dekanicom Medicinskog fakulteta i doktorkom na Institutu, preko dekankinog sina. Aleksandra Ignjatović je, tvrde naši izvori, asistent na katedri za medicinsku statistiku i informatiku na Medicinskom fakultetu, čiji je šef v.d. direktora Instituta Miodrag Stojanović. Marija Anđelković Apostolović sa direktorom sarađuje na Institutu, fakultetskoj katedri, kao i u naučnim radovima.

Naš list je pet dana pre donošenja ovakve odluke dostavio Stojanoviću pitanja, među kojima je i pitanje o njegovom saradničkom odnosu i drugoj vrsti povezanosti sa četvoro poimenice navedenih „unapred poznatih pobednika“, uz jasnu napomenu da naši izvori tvrde da će „upravo oni biti izabrani“.

Stojanović je negirao „nameštanje“ konkursa za ove kandidate, navodeći da ga „samostalno“ sprovodi Komisija za izbor i rangiranje prijavljenih kandidata, a on nije njen član. Komisija je rangirala kandidate na osnovu prosečne ocene, stručnih usavršavanja, testa znanja i ocene na intervju, kao i prethodnog radnog iskustva na poslovima iz oblasti za koju konkurišu, kazao je on.

Svih petoro izabranih kandidata su, inače, već radili na određeno vreme u Institutu. Na pitanje našeg lista: da li je tačno da je konkurs između ostalog i raspisan i da bi se „za stalno“ zaposlili isključivo oni koji su tu radili, Stojanović je kratko odgovorio da su se na konkurs javili „kako oni koji su već radili na Institutu, tako i oni koji nisu“.

Prema izvorima Danasa, na konkursu u Institutu za javno zdravlje su primljeni lekari za čijim radom nije bilo potrebe, pošto već „postoji višak zaposlenih“. U Centru za informatiku i biostatiku, u kojima su na konkursu primljena tri lekara, već postoji osam zaposlenih više u odnosu na Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama. Isto toliko je „prekobrojnih“ i u Centru za mikrobiologiju, gde su primljena još dva lekara. Takođe, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“, prilikom stručnog nadzora Instituta, obavljenog krajem prošle godine, nije konstatovao manjak lekara u dva Centra za informatiku i biostatiku, kažu oni.

Direktor Stojanović negira i ove tvrdnje. Pravilnik o bližim uslovima određuje minimalan broj kadrova za obavljanje zdravstvene delatnosti, a direktor ustanove u drugom pravilniku, onom o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, određuje optimalan broj kadrova, kaže. On dodaje da je tačno da se „u izveštaju ‘Batuta’ ne navodi manjak lekara doktora medicine u odnosu na minimalan broj, ali da se nigde ne navode ni viškovi kadrova“.

Konkurs raspisao nelegalni direktor

Izvori Danasa, koji žele da ostanu anonimni, upozoravaju da je konkurs, raspisao „nelegalni direktor“. Stojanović, naime, vrši dužnost direktora suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, pošto je u v.d. statusu duže od godinu dana, a takav status ne sme trajati duže od šest meseci. On to ne negira, ali kaže da „imenovanje direktora nije ingerencija Instituta već Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije“.

Na posao čeka 400 lekara

Prema dostupnim podacima, na Birou rada u Nišu ima oko 400 diplomiranih lekara koji čekaju na posao. Kolika je „potražnja“ lekara za posao ilustrovao je slučaj direktora Kliničkog centra Niš Zorana Radovanovića, koji je pre godinu i po dana javno „zavapio“ da prestanu da ga zovu rođaci i prijatelji kandidata za posao, jer ga, kako je kazao, neće dobiti preko veze. On je kazao da ga je tih dana zbog konkursa za zaposlenje osam lekara zvalo skoro 600 ljudi. U niškom Domu zdravlja nedavno su kazali da su nekada imali 500 lekara, a da ih je sada oko 290, što je nedovoljno, ali da zbog zabrane zapošljavanja ne smeju da primaju nove. I u Nišu je primetan odliv lekara, posebno onih mlađih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari