Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer doputovaće u petak u Podgoricu da najvišim državnim zvaničnicima predstavi plan strategije pristupanja Crne Gore sjeveroatlantskoj alijansi. To je prva posjeta generalnog sekretara NATO Crnoj Gori. Shefer će se, kako su objavili crnogorski mediji, sastati sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, premijerom Željkom Šturanovićem i ministrima odbrane i spoljnih poslova Borom Vučinićem i Milanom Roćenom.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer doputovaće u petak u Podgoricu da najvišim državnim zvaničnicima predstavi plan strategije pristupanja Crne Gore sjeveroatlantskoj alijansi. To je prva posjeta generalnog sekretara NATO Crnoj Gori. Shefer će se, kako su objavili crnogorski mediji, sastati sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, premijerom Željkom Šturanovićem i ministrima odbrane i spoljnih poslova Borom Vučinićem i Milanom Roćenom. Biće detaljnije razmotrene reforme crnogorske vojske i priprema za učešće u NATO programu Partnerstvo za mir.

Crna Gora danas parafira sporazum s EU

Podgorica – Crna Gora će danas u Podgorici parafirati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji s Evropskom unijom – izjavila je agenciji Beta potpredsednica vlade Gordana Đurović. Sporazum će danas biti parafiran tokom zvanične posete komesara za proširenje EU Olija Rena. Đurović je rekla da je sklapanje sporazuma bio dug i složen proces i da je Crna Gora ispunila sve uslove. Pregovori o pridruživanju Crne Gore EU počeli su 10. oktobra 2005. za vreme Državne zajednice Srbija i Crna Gora, a nastavljeni posle proglašenja njene nezavisnosti. Tehnički deo pregovora je okončan 1. decembra 2006. Tada je saopšteno da Crna Gora do parafiranja sporazuma mora da poboljša upravu, posebno carinsku.

Crna Gora će NATO uskoro podnijeti Prezentacioni dokument, kojim će deklarisati u kojim aktivnostima Partnerstva vojska želi da učestvuje, pišu podgoričke Vijesti.
– Punopravno članstvo Crne Gore u NATO je jedan od njenih nacionalnih ciljeva – izjavio je juče ministar odbrane Boro Vučinić. On je ocijenio da prijem u Partnerstvo za mir predstavlja veliki izazov i šansu koju Crna Gora treba da iskoristi i dokaže da je spremna da doprinese trajnoj stabilnosti i napretku jugoistoka Evrope.
– Nadam se da ćemo ubzro, aktivnim sarađivanjem i planskim sprovođenjem reformi sistema odbrane, koračati ka punopravnom članstvu u NATO – rekao je Vučnić .
On je naveo da Crna Gora u procesu priključenja Alijansi „očekuje značajnu pomoć prijatelja i saveznika“.
Vučinić je kazao i da Crna Gora nije velika zemlja, ali želi da svojim potencijalima i u skladu sa svojim sprecifičnostima doprinese kapacitetima NATO-a.
Predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković upozorio je juče da bi se ulaskom Crne Gore u NATO usporili demokratski procesi i otvorile opstrukcije ka članstvu u Evropskoj uniji. On je najavio da ta stranka kreće u kampanju „Crna Gora u EU – da, NATO paktu-ne“ i demilitarizaciju Crne Gore, ocjenjujući da postoji mnogo razloga zbog kojih je za budućnost Crne Gore bolje da bude van NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari