Izašao je 600. broj „Kragujevačkih” novina 1Foto: Z.S.M.

„Nije jubilarni, ali pošto je broj 600 ’na okruglo’ ’ajde da ga bar zabeležimo, što bi se u narodnu reklo – da ga pomenemo. Pred vama je 600-to izdanje Kragujevačkih novina. Preživelo se i preživlajava se, napisao je danas u svom uvodniku na naslovnoj strani „Kragujevačkih” nedeljnih novina, glavni urednik Miroslav Jovanović.

Redakcija nekadašnjeg gradskog nedeljnika „Svetslosti” posle privatizacije počela je da izdaje novu novinu „Kragujevačke”, čiji je prvi broj izašao 14. maja 2009. godine.

– Posle privatizacije „Svetlosti” koja po nama nije bila uspešna i koja je očigledno firmu vodila u propast, mi smo napravili presedan među novinarima u Srbiji tako što su svi, do jednog, članovi redakcije dali otkaze tadašnjim gazdama. Obično gazde kada privatizuju medij daju otkaze novinarima, a kod nas je bilo obrnuto – ističe Miroslav Jovanović, glavni urednik „Kragujevačkih”.

Svesno su krenuli u rizik sa pravljenjem novih novina.

– U to vreme još je trajala ekonomska kriza na zapadu, ali i ovde. Novine su nekako i „išle”, međutim, problemi su nastali jer grad Kragujevac, odnosno, ovdašnje gradske vlasti nisu godinama raspisivali konkurse za sufinasiranje medijskih projekata. Ne samo „Kragujevačke”, već i svi ostali mediji, sem RTK, koja je i dalje ostala javno preduzeće, su se našli u velikim problemima i mukama – zaključuje on i dodaje da je „opšte poznata činjenica da lokalna glasila ne mogu da se samofinasiraju i izdržavaju od prodaje tiraža”.

Izašao je 600. broj „Kragujevačkih” novina 2
Opstali uprkos svemu, redakcija „Kragujevačkih” proslavila izlazak 600. broja u „Staroj Srbiji” Foto: Z.S.M.

Posledica je bila da je jedna veća grupa novinara napustila redakciju.

– Jednostavno, ljudi su morali od nečega da žive. Kod nas plata nije bilo. Došlo je i do smene generacija, nekoliko starijih i iskusnih kolega je otišlo u penziju a neki su, nažalost, i preminuli, tako da je uz finansijsko urušavanje novina paralelno išlo i kadrovsko osipanje – navodi on.

Novine su došle u krizu, tako da su pre dve godine, sa počecima pandemije korone, prešle na dvonedeljno izlaženje. Tada, samo kao neko prelazno rešenje, ali je evo „potrajalo” sve do sada.

– Još nema uslova da se vratimo na nedeljno izdanje jer nam nedostaju dva osnona resursa: novac i novinari – opisuje situaciju Jovanović.

Ni pre nije bilo lako, ali je poslednih nekoliko godina situacija u lokalnim štampanim medijima bila baš teška.

– Otkako je krenulo projektno sufinasiranje nastali su veliki problemi jer grad Kragujevac nije raspisivao konkurs za medije i ovo je pravi uspeh što smo uspeli da izdržimo i stignemo do ovog, današnjeg 600. broja. Na početku ni sami nismo verovali da ćemo opstati dve-tri godine a, evo, postojimo i izlazimo već 13 godina – kaže Gordana Božić, direktorka „Kragujevačkih”

Prema njenim rečim, „Kragujevačke” su prepoznali više evropski donatori i američki Savet za obrazovanje, koji daju finasijsku podršku ovom lokalnom mediju, nego potencijalni (su)finasijeri iz lokala i samog grada.

– Od prošle godine su ponovo krenuli i gradski konkursi tako da se situacija, što se tiče finasija, donekle stabilizovala. Ali je i dalje mali broj novinara koji rade, uglavnom su to starije kolege, a mladih nema gotovo uopšte. Nedostaju novinari ali, eto, ostalo je nas četvoro-petoro sa spoljnim saradnicima. Borimo se, pa dokle izdržimo – zaklučuje ona.

Izašao je 600. broj „Kragujevačkih” novina 3
Prvi broj „Kragujevačkih” nedeljnih novina Foto: Z.S.M.

Za veliki broj Kragujevčana „Svetlost” je bila i ostala „jedina prava gradska novina”. Neki su tu ljubav prema „lokalnoj pisanoj i štampanoj reči” preneli i na „Kragujevačke”.

Čestitajući 600. broj svojoj omiljenoj novini, oni ističu da u njima „uvek možeš da pročitaš tačne i proverene, iz prve ruke informacije”, ali „nezavisne i one koje nisu frizirane”.

Sami čitaoci su poželeli svojim „Kragujevačkim” da dočekaju i 1.000 broj. Lepo.

Ovim, dvonedeljnim, tempom izlaženja za to će im trebati nešto više od 14 godina.

I posle „Svetlosti” redakcija „Svetlosti”

Kragujevački nedeljnik „Svetlost” pokrenut je još 1935. godine kao levičarsko glasilo i zbog toga je više puta bio zabranjivan. Obnovljen je posle Drugog svetskog rata i izlazio je do 1995. godine, kada je redakcija bila isterena iz svojih prostorija od strane lokalnog SPS i pokrenula „Nezavisnu Svetlost”.

Kragujevački socijalisti su nastavili da neko vreme, paralelno izdaju svoju varijantu „Svetlosti”, ali se ona ubrzo ugasila.

Na sedamesetogodišnjicu postojanja redakcija vraća ime nedeljniku „Svetlost” 2005. godine. Novina je privatizovana 2007. godine, ali novinari i saradnici je napuštaju i 2009. osnivaju „Kragujevačke” novine.

Sama „Svetlost” sa novim gazdama i redakcijom postojala teoretski do 2011, kada je posle višegodišnje agonije i dugog štrajka zaposlenih definitivno ugašena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari