Zbirke zadataka za pripremu male mature od ponedeljka će biti u prodaji u knjižarama Prosvetnog pregleda i Zavoda za udžbenike, a preko akvizitera će moći da se kupe u celoj Srbiji. U zbirkama se nalazi velika ponuda zadataka koji će olakšati učenicima pripremu za predstojeći završni ispit i smanjiti interesovanje za privatne časove, izjavio je juče Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete.

– U zbirkama iz srpskog i matematike 30 odsto sadržaja je inovirano u odnosu na prošlogodišnja izdanja, dok je zbirka sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije (za pripremu kombinovanog testa) nova. Na kraju zbirki se nalaze rešenja, kao i liste obrazovnih standarda koji se proveravaju zadacima. Najveći broj zadataka je sa osnovnog nivoa, ali nema lakih i teških. Ko radi, za njega će svi zadaci biti laki, a ko ne radi, svi će mu biti teški – rekao je Dragan Banićević, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

On je podsetio da će na predstojećem završnom ispitu svi zadaci biti nepoznati, odnosno neće unapred biti objavljeni i da će učenici na testovima iz maternjeg jezika i matematike moći da osvoje najviše po 16 poena, a osam na kombinovanom. Osmaci će u maju raditi probni završni ispit, a u narednom periodu biće objavljen datum održavanja mature.

Zbirka iz srpskog košta 270 dinara, iz matematike 160, a 130 sa pitanjima za pripremu kombinovanog testa. Pripremljeno je ukupno 24 verzije na srpskom i jezicima nacionalnih manjina. U ovom trenutku zbirke neće biti objavljivane u elektronskoj formi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari