Ponekad to služi kao uteha autsajderima, ovoga puta je istina: kad bi sledeće nedelje novi šef Međunarodnog monetarnog fonda bio izabran po stručnosti, guverner centralne banke Meksika Agustin Karstens morao bi da pobedi.

Ali naslednik Dominika Stros-Kana neće biti izabran po stručnosti i iskustvu nego po tradicionalnom američko-evropskom ključu: čelno mesto u Svetskoj banci Americi, čelno mesto u MMF-u Evropi. Zato će sledećeg četvrtka na to važno mesto u svetskom finansijskom sistemu biti promovisana francuska ministarka ekonomije i finansija Kristin Legard.

Ali, Karstens, za koga kažu da najpre upada u oči (pre)krupnom građom i (pre)tankim glasom, nije se ni kandidovao da pobedi. Nego da uzbuni. Da skrene pažnju na farsičnost MMF izborne procedure koja ga je porazila i pre nego što se tvrdoglavo prijavio. Da podseti na potrebu za promenama. Ali ni zemlje u usponu, čija bi prava i kadrovske pretenzije trebalo da predstavlja Karstens, nisu uspele da se ujedine oko jednog zajedničkog kandidata. Karstensa su izričito podržali još samo Urugvaj i Kolumbija.

Evropski pretendenti na MMF presto svoju ambiciju pravdaju evropskom dužničkom krizom, a Karstens ima protivargument: „Svež pogled spolja pomogao bi da se stvari vide objektivnije.“

Kartstens je doktorirao ekonomiju na tržišnoliberalnom univerzitetu u Čikagu, pa se njegove eventualne pristalice zastrašuju da bi na mestu šefa MMF-a možda bio previše konzervativan i tvrd. I na taj prigovor, on ima odgovor: U Čikagu je, kaže, učio profesiju, ali ne i ideologiju. MMF takođe poznaje kao svoj džep. Bio je jedan od zamenika direktora te institucije (2003 -2006) zaslužan za razvoj nekih bitnih novih instrumenata. Od 2006. do decembra 2009. bio je ministar finansija svoje zemlje i sa tog je mesta proveo kroz mnoge krize , a naročito mu se u zaslugu pripisuje reprogram njenih dugova krajem osamdesetih. Od decembra 2009. je meksički guverner.

Ove godine je na sebe skrenuo pažnju kad je meksička centralna banka kupila 100 tona zlata i dodala ih dotadašnjim zalihama od samo 6,8 tona. Negirao je da je ova kupovina usmerena na slabljenje pozicije dolara kao rezervne valute, mada nije negirao da je to slabljenje na delu. Karstens je prošlog četvrtka napunio 53 godine, tako da je daleko od starosne granice od 65 godina, koja je odmah diskvalifikovala kao kandidata guvernera izraelske centralne banke Stenlija Fišera (67).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari