Prema navodima predstavnika humanitarnih organizacija i Komesarijata za izbeglice tokom jučerašnjeg dana u prihvatne centre u selu Miratovac, nadomak srpsko-makedonske granice, i u Preševu zabeležen je nešto manji broj migranata, njih oko hiljadu. Nakon što u šatorskom kampu u selu Miratovac dobiju hranu i vodu, i lekarsku pomoć, migranti se prebacuju u sedam kilometara udaljeno Preševo, gde sledi dobijanje potvrda za dalji nastavak puta.

Svima njima pružena je adekvatna lekarska pomoć, a zdravstveni radnici navode da sada najveću pretnju predstavljaju hladne noći.



 

– Na udaru su, pre svega, žene i deca, koje dok čekaju na registraciju smeštamo u šatore. Biće potrebe i za ćebadima i toplom odećom, jer većina migranata dolazi iz Grčke, gde su temperature znatno više od ovdašnjih, objašnjavaju u Crvenom krstu u Preševu, u čijem magacinu za sada ima dovoljne količine odeće i obuće.

Pomoć u lanč paketima sa hranom i vodom, kao i odeća i obuća distribuiraju se preko Crvenog krsta i Komesarijata za izbeglice, a ima i pojedinačnih slučajeva kada građani sami doniraju pomoć u hrani i vodi migrantima. U Preševu su pomoć podelili i Albanci koji rade u Švajcarskoj, a rodom su iz Gostivara, kao i građani Preševa, Bujanovca i Vranja.

– Nadležni državni organi su preuzeli najveći deo posla. Mi u lokalnoj samoupravi ulažemo maksimalne napore da održimo higijenu i svakodnevno iznosimo velike količine smeća. Dolazi jesen, a biće i još hladnije, pa na vreme treba razmišljati o smeštaju migranata koji ovde u Preševu borave najduže dva dana, jer žele da idu dalje. Biće neophodno obezbediti zatvoreni prostor za ženu i decu, sa grejanjem, kaže Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, koji je u stalnom kontaktu sa predstavnicima domaćih i stranih humanitarnih organizacija.

Tokom poslednja dva dana ubrzan je i proces izdavanja potvrda na registracionim punktovima gde pripadnici policije, uz nešto bolju tehničku opremljenost, rade u tri smene. Granicu sa Makedonijom nadgledaju pored pripadnika granične policije Srbije i policajci iz Mađarske i Nemačke. Ovaj monitoring vrši se u skladu sa dogovorom direktora regionalnih policija kako bi se ustrojila jedinstvena baza podataka migranata koji ulaze u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari