Dnevno na područje Srbije na južnoj granici kod Preševa uđe i do dve hiljade migranata iz pravca Makedonije. Svi oni dobijaju neophodnu humanitarnu pomoć u dnevnim obrocima, vodi i zdravstvenoj zaštiti. Poslednji podaci govore da su lekarski timovi Vojne bolnice iz Niša, ali i Doma zdravlja iz Preševa, te mobilni timovi Opšte bolnice iz Vranja ukazali pomoć za oko hiljadu migranata koji se poslednjih dana najviše žale na respiratorne probleme usled zahlađenja i slabe odevenosti.

Najviše je problema sa decom kojoj je neophodna toplija odeća i obuća. I dalje su prisutni problemi sa lekarskim nadzorom nad migrantima koji imaju povrede nogu usled dugog pešačenja – objašnjavaju u lekarskim timovima koji koordinirano rade na prihvatu migranata. Izbeglice svakodnevno stižu u prihvatni kamp u Miratovcu i odatle dolaze do Preševa organizovanim autobuskim prevozom. Ovaj prevoz je organizovan, već sada, kao lokalna autobuska linija uz podršku UNHCR.



 

– Hladno je. Noći su najveća opasnost po našu decu, ali i starije. Iscrpljeni smo od dugog puta – kaže Nadifa, izbeglica iz Avganistana, koji se na putu nalazi već tri nedelje.

Humanitarci na jugu Srbije najavljuju da će kampovi za prihvat migranata biti opremljeni u skladu sa jesenjim i zimskim danima koji predstoje. Za sada u Crvenom krstu u Preševu imaju dovoljne količine hrane i vode, ali se očekuje da će biti potrebno više odeće i obuće namenjene zimskim uslovima.

igranti priznaju da „sami odlučuju kuda će dalje i da ih niko ne primorava da krenu prema Beogradu, Subotici ili Šidu“.

– Nama je najvažnije da zimu dočekamo u nekoj od zemalja EU. Neophodan nam je brži prevoz i tu je dosta autobusa ali i taksi prevoznika – objašnjava Nazi, koji sa prijateljima želi što pre da stigne do Francuske gde mu se nalaze braća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari