Milivoje Kokanović iz Novog Sela, radnik Viskoze u Loznici, poginuo je juče u požaru koji je izbio u podrumskim prostorijama fabrike, dok su četvorica njegovih kolega na vreme evakuisani. Vatra je izbila nešto pre devet sati u pogonima „Svila“ i „Cel vlakno“, a vatrogasne ekipe uspele su da lokalizuju požar tek u popodnevnim časovima. U neposrednoj blizini pogona nalazile su se velike količine zapaljivih i eksplozivnih materija, odnosno 500 tona ugljen-disulfida. U gašenju ove vatrene stihije učestvovala su tri helikoptera MUP-a i vatrogasne ekipe iz Loznice, Šapca, Sremske Mitrovice i Valjeva.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji je juče obišao mesto nesreće, istakao je da je sprečena mogućnost da požar zahvati opasne hemikalije i da ne postoji veliki rizik po okolinu. Dulićje najavio da će situacija u fabrici i dalje biti praćena, kao i da će MUP Srbije i tužilaštvo utvrditi odgovornost za požar. Prema rečima Ljiljane Stanojević, pomoćnice ministra životne sredine, skladište sa visokozapaljivim supstancama je na vreme zaštićeno kako ove materije ne bi gorele. Ona je izjavila je da je zbog požara povećana koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu i da su građani upozoreni da ne izlaze iz kuća. „Utvrđene su povišene koncentracije i naša inspektorka je, putem lokalnog radija, upozorila građane da zatvore prozore i ne izlaze napolje da ne bi došlo do uticaja sumpor-dioksida na njihovo zdravlje“, rekla je Stanojevićeva. Prema podacima Ministarstva, koncentracija štetnih materija u vazduhu uvećana je sedam puta. Načelnik Sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje Predrag Marićrekao je juče po podne da će potpuno gašenje požara potrajati najverovatnije do jutra, jer je u prostorijama gde je izbio visoka temperatura, koja vatrogascima otežava rad. Nakon obilaska fabrike koja je gorela, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrovićizjavio je da su preduzete sve mere kako bi se stanovništvo zaštitilo od dima i štetnih isparenja. Gusti oblaci dima prvo su se kretali prema naselju Trbušnica, te je nastava u osnovnoj školi u tom mestu odmah prekinuta.

Miroslav Mijatović, portparol opštine Loznica, rekao je za Danas da je požar bio velikih razmera, da je njegovo gašenje onemogućavao jak vetar, kao i nepristupačnost mestu izbijanja požara, jer je rečo podzemnom delu objekta.

– Vatra je izbila u pogonima gde se nalazila stara svila. Ceo pogon je izgoreo, uključujući električne instalacije i krov – rekao je za Danas Mijatović.

Prema navodima medija, u delovima fabrike gde je izbio požar, nalazila su se petorica radnika. Osim policije i vatrogasaca, na teren je izašla Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, istražni sudija i tužilac, ekipe Zavoda za javno zdravlje Šabac i Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda. Inače, saobraćaj na putu Loznica – Banja Koviljača, koji prolazi pored fabrike, nije bio obustavljen uprkos požaru i velikim količinama dima.

Samo 18 zaposlenih u firmi u stečaju

Holding kompanija Viskoza odnedavno se nalazi u stečaju. Od 11.000 radnika, koliko ih je osamdesetih godina radilo u tadašnjem jugoslovenskom gigantu, stečajni postupak dočekalo je samo 18 zaposlenih. Privatizacija Viskoze počela je prošle godine kada su na prvoj aukciji prodate tri od 13 njenih fabrika – Energetika, Lofolen i Hortikultura. Energetika je prodata za osam miliona dinara italijanskoj firmi Dekontra, Hortikultura za 8,8 miliona dinara valjevskom advokatu Miroljubu Živkoviću i Lofolen za 26 miliona dinara kiparskoj trgovačkoj firmi Elmino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari