Izbodena dvojica mladića u Grnčaru, četvoro uhapšeno 1Povređen: Slobodan Savić Foto: Fonet/TV Fonet

Portparol Kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani rekao je večeras FoNetu da je policija uhapsila još tri osobe osumnjičene za učešće incidentu u kome su povređena dvojica mladića.

„Policija je u toku dana uhapsila još tri osobe osumnjičene za ovaj napad, dvojicu Albanaca i jednog Srbina“, rekao je Hašani.

U subotu je policija već privela jednog osumnjičenog Albanca kome je određen pritvor od 48 sati“, rekao je Hašani i dodao da su ugostiteljskom objektu u selu Grnčar, u opštini Klokot, za jednim stolom sedeli Albanci i Srbi, a za drugim stolom dvojica Srba. Hašani je naveo da su se oni, prema izjavama očevidaca, pod uticajem alkohola najpre žestoko posvađali, a zatim su dvojica srpskih mladića povređena hladnim oružjem.

„Mi smo do sad uhapsili četiri osobe, trojicu Albanaca i jednog Srbina, zbog sumnje da su učestvovali u ovom incidenti i dalje radimo na ovom slučaju“, rekao je Hašani.

Naime, dvojicu mladića iz Parteša, Slobodan Savić (26) i Marko Mirković (18), izboli su nepoznati napadači u selu Grnčar, u opštini Klokot, prenosi RTV Kim. Savić je, prema rečima njegove majke Slobodanke, zadobio povrede u donjem delu leđa i u preponi i hitno je prebačen u bolnicu u Gračanici, dok je Mirković dobio ubod u grudi i levi kuk i njega su nakon ukazane pomoći u gnjilanskoj bolnici pustili kući.

Zdravstveno stanje Slobodana Savića (26) koji je ranjen u Grnačaru kraj Klokota danas je stabilno, saopšteno je iz Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici gde je obavljena hirurška intervencija.

„Pacijent je hemodinamski stabilan, za sada će biti na odeljenju urologije i pratiće se dalji tok lečenja“, rekao je za televiziju Most dežurni hirurg Ljubiša Milošević. On je dodao i da je stanje pacijenta stabilno.

Sa povređenim Savićem, prilikom napada je bio i Marko Mirković koji je zbrinut u gnjilanskoj bolnici i pušten kući.

„Prvo su udarili drugara, pa mene. Napali su nas Albanci, bez ikakvog povoda, iz čista mira. Pokušali smo da se odbranimo koliko smo mogli, ali smo na kraju završili u bolnici“, rekao je Savić koji je iz Gračanice prebačen na lečenje u Kosovsku Mitrovicu.

Kancelarija za KiM osudila napad

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje umalo fatalni napad na dvojicu srpskih mladića u opštini Klokot, za koji je, prema svedočenju jednog od ranjenih, odgovorna grupa Albanaca.

Budući da se napad dogodio na javnom mestu i da postoji više svedoka, očekujemo da odgovorni budu odmah privedeni. Ovoga puta ne može biti nikakvih izgovora za neefikasnost policije, koja mora na delu da dokaže da su Srbi na Kosovu i Metohiji jednaki pred zakonom, navedeno je u saopštenju.

Upozoravamo da učestalost i brutalnost napada na Srbe na KiM uvek rastu sa političkom nestabilnošću, te da su, kako je navedeno, politički napadi na srpski narod po pravilu propraćeni i ovakvim incidentima.

„Iskustvo je pokazalo da međunacionalne tenzije na Kosovu i Metohiji eskaliraju uporedo sa jačanjem antisrpske političke retorike u privremenim institucijama samouprave u Prištini, gde očito ne postoji iskreno većinsko opredeljenje za stvaranje multietničkog društva“, navodi Kancelarija za KiM.

Simić: Oštro se mora stati na put stravičnim incidentima

Predsednik Srpske liste Slavko Simić najoštrije je danas osudio napad u selu Grnčar, u kojem su izbodeni Slobodan Savić i Marko Mirković iz sela Parteš, koje je je ispred seoskog kafića napala grupa od šest Albanaca.

„Pošto se incident dogodio na javnom mestu u prisustvu svedoka, očekujem hitnu reakciju policije, a onda i tužilaštva, u rasvetljavanju ovog napada“, navodi Simić u saopštenju dostavljenom medijima.

On ističe da se oštro mora stati na put ovakvim stravičnim incidentima, jer su u ovom kao i u prethodnim slučajevima bili ugroženi životi mladih ljudi.

„Ovakvi incidenti nameću konstantne bezbednosne izazove srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, stvaraju nepovoljnu međuetničku atmosferu u odnosima između Srba i Albanaca i vraćaju nas deceniju unazad“, kaže Simić. On navodi da se „ponovo na Kosovu vraća vreme kada neko želi da raspiri međuetničku mržnju i netrpeljivost. Kosovsko društvo i institucije koje su zadužene za bezbednost moraju se suprostaviti međuetničkom nasilju, a političari konačno javno da osuđuju pripadnike svoje zajednice koji su počinili zločine i izazivaju strah i netrpeljivost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari