Izbor direktorke osnovne škole u Velikoj Plani: Pobedila dva puta, još nije stupila na funkciju 1Foto: Pixabay/weisanjiang

Vesna Ilić, direktorka Osnovne škole “Nadežda Petrović” u Velikoj Plani, dva puta je pobedila na konkursima za reizbor, ali je prvi poništen zbog “tehničkih razloga”, a na odluku o drugom se još čeka.

Izvori bliski školi, kao i opozicija u Velikoj Plani, objašnjavaju da se radi o pokušaju lokalne vlasti da u školu uvede v.d. stanje i na mesto direktora postavi svog kandidata.

Konkurs za direktora ove škole je prvi put raspisan u julu ove godine i aktuelna direktorka je dobila podršku kolektiva, Nastavničkog veća i Školskog odbora. Na tom prvom glasanju svoju protivkandidatkinju je pobedila rezultatom 5:0.

– Taj konkurs je poništen iz nekih tehničkih razloga, za koje škola i nije bila nadležna. I tada su postojali pritisci lokalnih moćnika na roditelje koji su članovi Školskog obora ili da ne dođu na sednicu ili da glasaju protiv aktuelne direktorke, istakao je predstavnik škole koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da su u tom slučaju podnete i krivične prijave, pa je na nadležnim organima da procene šta se tu zaista desilo.

Kako objašnjava, aktuelna direktorka je imala podršku celog kolektiva, ali tada nisu želeli da o tome obaveštavaju javnost, jer su smatrali da, ako je zaista došlo do tehničkog propusta, ona će biti izabrana na ponovljenom konkursu.

On je sproveden u septembru i, po rečima našeg sagovornika, aktuelna direktorka je ponovo dobila podršku i Nastavničkog veća i Školskog odbora.

Ovaj put je protivkandidatkinju pobedila rezultatom 5:3, budući da su predstavnici lokalne uprave došli na Školski odbor i pretpostavlja se, jer je glasanje tajno, glasali protiv aktuelne direktorke.

Međutim, i taj konkurs je doveden u pitanje, ponovo zbog tehničkih razloga. Naime, dva člana Školskog odbora su iznela informaciju da im nije dostavljen materijal na osnovu koga bi mogli da glasaju.

– To je bio samo način da se konkurs dovede u pitanje, jer su materijal svi dobili. Ako nisu, postavlja se pitanje kako su mogli onda da glasaju, na osnovu čega, ako im nije dostavljen materijal, pita naš sagovornik.

U ovaj proces se tada uključuje prosvetna inspekcija koja je trebalo da načini izveštaj i dostavi ga školi. Inspektorka je u školi provela pet sati, sve ispitala, ali izveštaj još uvek nije sastavila ili ga bar nije učinila javnim.

Mandat aktuelnoj direktorki ističe danas i niko u školi ne zna šta će se dalje dešavati.

Vesna Ilić nije želela da komentariše ovaj slučaj, budući da ne želi da bilo šta utiče na proces reizbora, ali su se zato tokom jučerašnjeg dana oglasili predstavnici opozicije.

U Demokratskoj i Stranci slobode i pravde smatraju da je ovo vrsta pravnog nasilja kojim lokalna vlast želi da u školu uvede v.d. stanje i na mesto direktora postavi svog kandidata.

– Zašto se konkurs uopšte sprovodi, zašto se Zakonom ne propiše da direktor mora da bude član SNS-a. Ovako se stvara privid da mi u školama nešto odlučujemo, da se zaposleni pitaju, a na kraju se traže tehničke greške, menjaju se neposlušni članovi Školskog odbora, a škole se iscrpljuju anonimnim prijavam i inspekcijama i niko ne brine o kvalitetu obrazovanja, kažu u Stranci slobode i pravde u Velikoj Plani.

Oni dodaju da u svakoj školi u Srbiji imamo isti slučaj. Kada direktor nije član vladajuće stranke zaposleni i kandidati za direktore prolaze kroz isti scenario – anonimne prijave, poništavanje konkursa u nedogled dok ne postave svoje članove, čak i kada nemaju uslove da taj posao obavljaju.

Danas je pokušao da dobije komentar od Igora Matkovića, predsednika opštine Velika Plana, o optužbama koje je na njihov račun iznela opozicija, ali, iako smo dobili obećanje iz kabenita da će nam se neko javiti, to se do objavljivanja ovog teksta nije desilo.

Direktorka se bori za šesti mandat

Direktorka Vesna Ilić se na ovoj funkciji nalazi već 22 godine i ovo bi joj bio šesti mandat.

Postavljenja je na mesto direktora 2001. kao najmlađi direktor u Srbiji sa samo 28 godina. U kolektivu kažu da se od 2018. godine nalazi na listi deset direktora sa najvišom ocenom u Srbiji.

Škola je uključena u sve projekte Ministarstva prosvete i uvek je dobijala najviše ocene u njihovoj realizaciji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari