Izbor iz srpske i regionalne književnosti 1

Novi dvobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja (71-72/2021) objavio je nedavno Krajinski književni klub iz Negotina, čime nastavlja svoju književnu produkciju donoseći izbor iz srpske ali i regionalne ili književnosti bivše Jugoslavije.

Redakcija koju čine Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, zajedno sa glavnim urednikom Sašom Skaluševićem, odlučila se za dve fotografije stalnog saradnika Predraga Trokicića, koje su se našle na koricama ovog dvobroja i tako različite a spojene upravo dočaravaju savremenost kniževne periodike o kojoj je reč.

U ovom dvobroju čitaoci će pronaći niz autora – u rubrici Raskovnik, koja se bavi poezijom savremenika, tu su Bojan Vasić, Vladana Perlić, Zoran Krstić, Rade Šupić, Omer Ć. Ibrahimagić, Valentina Novković, Stevan D. Jovanović, Đorđe Simić, Zoran Antonijević, Kosta Kosovac, Antej Jelenić i Željka Gavrilović.

Rubrika Memento posvećena je pesniku Novici Tadiću, dok savremenu prozu u odeljku Zublja predstavljaju pripovedači Predrag Crnković, Nikolina Zobenica, Pavle Zelić, Radmila Vojinović, Lori Stejn, Fedor Marjanović, Jadranka Milenković, Ivan Ristić i Darko Cvijetić. Sveti dim posvećan je prevodima, i tu su dva teksta slovenačkog književnika Aleša Debeljaka u prevodu Ane Ristović.

Svoje eseje o drugima u Sublimacijama pišu Stojan Bogdanović, Maja Belegišanin, Dana Ćirić, Nives Franić i Boško Tomašević.

Odeljak Crni vrh bavi se drugim umetnostima poput filma i muzike, popularna ili pop kultura, kemp, pokreti i stilovi, kultura u otklonu, a čine ga tri teksta – Dušana Stanković piše o filmovima Ingmara Bergmana i Andreja Tarkovskog, Jelene Arsenijević Mitrić o dionizijskom ritmu u poeziji Džima Morisona, a Dorjan Nuj o androginu i ženskoj moći.

Tekstove prate fotografije starog Negotina i nekih negovih znamenitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari