Iako uživa podršku kako javnosti, tako i parlamentarnih stranaka, reizbor zaštitnika građana Saše Jankovića i dalje je pod znakom pitanja. Mandat ombudsmana ističe krajem jula i ukoliko Skupština Srbije do tada ne izabere novog zaštitnika građana, tu funkciju će, kao vršilac dužnosti, obavljati neko od njegovih zamenika. Liberalno-demokratska partija predložila je juče Odboru za ustavna pitanja Skupštine Srbije da Saša Janković bude reizabran na funkciju zaštitnika građana, navodeći da je Janković „praktično uspostavio tu nezavisnu instituciju u Srbiji“.


Podsetimo, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović pozvala je u petak poslaničke grupe da pošalju svoje predloge za izbor ombudsmana. Ona je pokrenula proceduru za izbor zaštitnika građana, ali i dodala da „nije sigurna da će procedura biti završena do 23 jula“, kada ističe mandat sadašnjeg ombudsmana. „U slučaju da novi ombudsman ne bude izabran, Janković bi mogao da odredi svog zamenika koji bi do šest meseci obavljao dužnost ombudsmana. U tom periodu će izbor biti završen“, ocenila je Đukić-Dejanović.

Poslanička grupa manjina takođe je podržala reizbor Jankovića, a šef poslanika manjina Balint Pastor naglasio je da je saradnja sa Jankovićem uvek bila dobra. Kako ne bi došlo do slabljenja institucije ombudsmana, i sam Janković je u više navrata apelovao na parlament da izabere novog zaštitnika i pre isteka njegovog mandata, ili da usvoji izmene i dopune Zakona o ombudsmanu, kojim bi mandat zaštitnika građana bio produžen do izbora novog. Mandat ombudsmana je pet godina, a ista osoba može dva puta zaredom da bude izabrana na tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari