Ne, ne region u smislu Dinkićevih „regiona“, već onaj drugi, nešto globalniji, o kojem se u ovoj izbornoj kampanji maltene uopšte ne govori. Politika Srbije prema njenim komšijama, državna politika u regionu tzv. Zapadnog Balkana. Jedna u nizu tema o kojima nema ni smislene, ni besmislene debate. Valjda jer je tako lakše.


Pa, i jeste lakše. Jer, hajdemo odmah „u glavu“, u kontekstu EU i integracija, Kosovo je regionalna tema. Svaki razgovor o regionalnoj saradnji trebalo bi da podrazumeva i kosovsko pitanje, bar za one stranke koje se diče evro-orijentacijom. Tu je i Republika Srpska, odnosno država BiH. Dačić je (relativno) jasan, s druge strane LDP, i to je to. A, stručnjaci kažu, priznati stručnjaci poput Maje Kovačević, prve direktorke vladine Kancelarije za pridruživanje EU, tema RS i te kako će doći na dnevni red u procesu evrointegracije. Hrvatska je podjednako urgentna. Na primer, kada 2013. uđe u EU, bez obzira na aktuelna zaklinjanja Iva Josipovića, ko nam garantuje da otvorena pitanja, poput razgraničenja na Dunavu, neće upotrebiti za blokadu evropskog puta Srbije?

Šta tek reći za regionalnu ekonomsku saradnju, za to da jedni drugima možemo biti najbolji partneri, za značaj te vrste udruživanja za nastupe na velikim tržištima Afrike i Azije… Govori li iko u kampanji o planovima te vrste? Ovo su samo neke od desetina tema koje moramo brzo da rešavamo, koje buduća vlada mora da rešava, ako želimo boljitak i EU.

Proteklih dana imali smo dva izborna nastupa podjednako važna za to kako pojedine stranke doživljavaju odnose u regionu. Prvi, Jorgovanke Tabaković, sa izjavom da je Ratko Mladić „heroj“. Drugi, eks-Ju turneja Čedomira Jovanovića, koja je počela sastancima sa Đukanovićem i Lukšićem. Ako hoćemo saradnju s komšijama, prvi za žestoku osudu, drugi za punu pohvalu. Da, Nikolić je bio kod Mila takođe. Ali, dobrano pre ove kampanje.

Autor je urednik Danasove Političke rubrike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari