Odustajanje Srđana Kerima od predsedničke kandidature tema je broj jedan makedonskih medija. Preovladava ocena da je povlačenje kandidata koji je, prema anketama, imao podršku više od 50 odsto građana, dokaz da „trenutno u Makedoniji ne postoji politički konsenzus u vrhu vlasti”.

Mediji ocenjuju da je Kerim odustao jer u razgovorima sa predsednikom Brankom Crvenkovskim i premijerom Nikolom Gruevskim nije našao „njihovu zajedničku saglasnost da bude predsednički kandidat” na izborima 22. marta. Ima i mišljenja da je povlačenje „dezerterski potez” jer Kerim „nije imao snage da se upusti u trku za predsednika Makedonije kao opozicioni kandidat, jer očigledno ne veruje u snagu opozicije i njen jedinstven stav”.

Po svoj prilici u trci za mesto predsednika Makedonije biće šest kandidata. To su univerzitetski profesor Đorđe Ivanov, povratnik iz Haga Ljube Boškovski, bivši ambasador u NATO Nano Ružin, bivši ministar zdravlja Imre Selmani, te Slađana Taseva i vojni ekspert Blagoja Markovski.

Izbori, navode analitičari, ne bi smeli da se „pretvore u političku trgovinu između partija” što bi dovelo do „startnog unižavanja funkcije novog predsednika” i poslalo lošu poruku uoči martovskih izbora.

Mediji u Skoplju upozoravaju da mnogo toga vezanog za članstvo Makedonije u NATO i početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji zavisi upravo od ishoda izbora, što je i poruka evropskih zvaničnika sa poslednjeg samita u Briselu. Dva meseca pre izbora jasno je da u Makedoniji ne postoji politički konsenzus među partijama na vlasti, ali i u opoziciji oko isticanja zajedničkog kandidata koji treba da nasledi Branka Crvekovskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari