Osiguravanje kontinuiteta i normalnog funkcionisanja institucija kod nas generalno ne zauzima visoko mesto na listi prioriteta, posebno kada su u pitanju institucije kontrole rada organa vlasti. Retko koja vlast se raduje snažnoj kontroli – kaže za Danas zaštitnik prava građana Saša Janković, odgovarajući na pitanje zašto Skupština Srbije kasni sa izborom novog ombudsmana, s obzirom na to da Jankoviću ističe mandat krajem jula.


– Podsetiću da smo ombudsmana kao instituciju dobili izuzetno kasno, da sam izabran godinu i po dana posle isteka zakonom propisanog roka, da su moji zamenici izabrani godinu dana posle isteka zakonskog roka, da sam prvi pravi prostor za smeštaj stručne službe dobio tri godine posle zakonom predviđenog roka… Kroz slično su prošli i prolaze još neki nezavisni kontrolni državni organi, mada ne svi – kaže Janković. Najveću štetu od toga, prema njegovim rečima, snose oni koje zaštitnik građana treba da štiti od samovolje organa vlasti, „a ne ja lično ili neki naredni ombudsman“.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović pokrenula je proceduru za izbor zaštitnika građana, naglašavajući da nije sigurna da će procedura biti završena do 23. jula, kada ističe mandat sadašnjeg ombudsmana. Ukoliko se do 23. jula ne izabere novi kandidat, Janković kaže da će odrediti jednog od svojih zamenika koji će vršiti dužnost zaštitnika građana do izbora novog.

– To će biti izuzetno težak i nezahvalan posao ako se zna da zaštitnik građana, čak ni kada radi u punom kapacitetu, nema pravo da naredi, presudi, prinudi druge organe da isprave grešku na štetu prava građana. Za građane nije dobra vest da onaj ko treba da sprečava kršenje njihovih prava od organa vlasti nema čvrsto uporište i punu slobodu rada – naglašava Janković. On dodaje da su trenutne okolnosti takve da se lako može desiti da zbog kašnjenja u izboru zaštitnika građana, organi vlasti dobiju odrešenije ruke i manje nadzora, a da će opravdanje za svoje postupke uvek pronaći u izborima, odnosno kampanji.

– Naša administracija ne pokazuje revnost u ispravljanju propusta koje u postupcima kontrole utvrdi zaštitnik građana ako se na nju ne vrši pritisak preko javnosti. Zbog toga, činjenica da su pred zemljom izbori neće „ućutkati“ ombudsmana, jer život teče uporedo sa izbornim procesom – ukazuje Janković.

Izmene zakona što pre

U skupštinskoj proceduri nalaze se Izmene i dopune Zakona o ombudsmanu, koje bi, prema rečima našeg sagovornika, trebalo usvojiti što pre kako bi se u budućnosti izbegle situacije poput ove – da država ostane bez zaštitnika građana. Prema predloženim izmenama, mandat ombudsmana bi bio produžen nakon njegovog isteka sve do izbora novog ombudsmana.

– Zakon je pisan dve godine pre izbora prvog zaštitnika građana u istoriji Srbije, a posle pet godina iskustva logično je da ga treba prilagoditi razvoju događaja i stvarnosti. Kapacitet i ovlašćenja ove institucije, kako su ograničeni postojećim zakonom, nisu dovoljni da odgovore ogromnim stvorenim i opravdanim potrebama i očekivanjima građana. Prošle godine se republičkom ombudsmanu obratilo više od 12.000 građana, odnosno 40 odsto više njih nego prethodne, a broj okončanih postupaka nije ni približno toliko porastao – naglašava Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari