Odluka britanskog premijera i lidera vladajuće Laburističke partije Gordona Brauna da odloži raspisivanje parlamentarnih izbora naišla je na žestoke kritike opozicije. Predsednik Konzervativne partije Dejvid Kameron optužio je Brauna da „britanski narod tretira kao budale“, dok je lider liberalnih demokrata Menzis Kembel ocenio da je predsednik vlade izgubio živce.

Odluka britanskog premijera i lidera vladajuće Laburističke partije Gordona Brauna da odloži raspisivanje parlamentarnih izbora naišla je na žestoke kritike opozicije. Predsednik Konzervativne partije Dejvid Kameron optužio je Brauna da „britanski narod tretira kao budale“, dok je lider liberalnih demokrata Menzis Kembel ocenio da je predsednik vlade izgubio živce. Braun je, naime, za BBC izjavio da je imao „dužnost“ da razmotri da li da raspiše izbore, te da je odlučio da ih ne raspisuje kako bi mogao da pokaže svoju „viziju“ Britanije. „Mislim da su male šanse da se to dogodi u narednom periodu“, bio je Braunov odgovor na pitanje da li će izbori biti održani 2008. Premijer je, bez obzira na to što rezultati istraživanja javnog mnjenja ukazuju na drastičan pad popularnosti njegovih laburista, rekao da se ne boji izbora zbog uspešnog suočavanja vlade s krizama oko slinavke i šapa, terorizma i poplava.
Braun, kako je rekao, namerava da predstavi svoju „viziju“ u oblastima stambene izgradnje, zdravstva i prosvete. „Naredna faza mog mandata biće prilika za razvoj, da ljudima pokažem da ćemo ostvariti velike promene u pojedinim politikama, ali i u zemlji kao celini“, naveo je premijer.
Dejvid Kameron, međutim, smatra da Braun nije bio iskren. „Svi znaju da ne želi izbore jer postoji opasnost da će ih izgubiti. Predsednik vlade odlaže raspisivanje izbora jer narod veoma pozitivno reaguje na predloge Konzervativne partije o promenama koje su potrebne ovoj zemlji“, rekao je Kameron.
„Laburisti su nam na poslednjim izborima obećali da će Toni Bler odslužiti ceo mandat i da nas posle toga čekaju novi izbori. Blera više nema, drugi momak je na sceni već neko vreme“, izjavio je ministar u senci Džordž Ozborn. Zamenik predsednika liberalnih demokrata Vins Kebl rekao je da bi Braun mogao da zažali zbog svoje odluke, jer je napravio „užasan haos“ i potkopao svoj ugled.
Ministar unutrašnjih poslova Toni Meknalti smatra da bi Braun dobio pogrde i da je drugačije odlučio. „Konzervativci su pravili čudan spektakl kada su prošle nedelje navaljivali da izbori budu raspisani, jer kada s njima pričate privatno i iza kulisa shvatate da su izbori poslednje što žele“, rekao je Meknalti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari