Glavni opozicioni kandidati na predsedničkim izborima u Kirgiziji koji su održani u nedelju odbili su juče da priznaju pobedu Almazbeka Atambajeva i upozorili na moguće nemire ako ne budu poništeni izborni rezultati.


Atambajev, dosadašnji premijer, proglasio je juče izbornu pobedu, pošto je osvojio 63 odsto glasova, izvestila je Beta. Međutim, rezultate ne priznaju glavni opozicioni kandidati Adahan Madumarov i Kamčibek Tačijev, bliski saradnici predsednika Kurmanbeka Bakijeva, svrgnutog 2010. „Moj politički zahtev je sledeći – priznati da izbori nisu validni“, izjavio je Madumarov koji je osvojio 14,76 odsto glasova. Tačijev koji je na trećem mestu sa 14,33 odsto glasova, takođe je rekao da ne priznaje izbore. „Ako izborni rezultati ne budu poništeni, neizbežni su nemiri“, upozorio je Tačijev.

Opozicionari nisu, međutim, direktno pozvali svoje pristalice da izađu na ulice. „Neću pozvati narod na proteste, ljudi će sami ustati, oni sve shvataju“, rekao je Tačijev novinarima. Kadir Toktogulov, portparol Atambajeva, izjavio je da je dosadašnji premijer obezbedio jaku podršku širom zemlje i suzbio strah da bi izbori mogli da podstaknu regionalne tenzije, piše Gardijan. „Rezultati pokazuju da je Atambajev obezbedio nacionalnu pobedu. Veoma je mala razlika u broju glasova koje je dobio na severu i jugu zemlje“, kazao je Toktogulov.

Posmatrači OEBS-a ocenili su da su izbori prošli u mirnoj atmosferi, ali je potrebno niz mera radi unapređenja izbornog procesa. „Kampanja je bila otvorena i poštovane su osnovne slobode. Ali, to je bilo u senci značajnih nepravilnosti na dan izbora, posebno prilikom prebrojavanja glasova“, navodi se u saopštenju OEBS-a. Kako javljaju agencije, prenosi Beta, ta organizacija je izrazila „oprezni optimizam kada je reč o budućnosti demokratije u Kirgiziji“.

Dosadašnja predsednica Kirgizije Roza Otunbajeva, koja je na čelu države od 2010, povući će se pozicije da bi na funkciju stupio izborni pobednik, čime će da pripremi političku scenu za prvu mirnu smenu na državnom kormilu od kada je zemlja stekla nezavisnost. Prema rečima međunarodnih posmatrača, ubedljiva pobeda Atambajeva ukazuje da je možda presudilo to što je on raspolagao državnim resursima. Prema novom Ustavu, mandat novog predsednika će biti ograničen na šest godina. Izborni pobednik je nagovestio da postoji mogućnost da promeni Ustav, ali nije saopštio detalje.

Reč je o prvim izborima nakon svrgavanja predsednika Kurmanbeka Bakijeva u aprilu 2010. i oni predstavljaju ključan test za stabilnost ove bivše sovjetske republike. Tokom protekle dve decenije izbori su bili samo formalnost kako bi se stvorio privid legitimiteta vladajućoj eliti. Bakijev i njegov prethodnik, matematičar Askar Akajev, napustili su vlast tek kada su ih proterali razbesneli demonstranti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari