Strane posmatračke misije saopštile su da su parlamentarni izbori u Kirgiziji bili slobodni i demokratski, Čime je narod te bivše sovjetske republike okrenuo novu stranicu u svojoj istoriji i krenuo ka stvaranju stabilne demokratije, što će međunarodna zajednica pozdraviti.

– Osnovne slobode su poštovane, vlasti Kirgizije pokazale su političku volju da vrate zemlju demokratskim izborima u skladu sa standardima OEBS – rekao je šef posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS-a Mortena Hoglundaon na konferenciji za novinare u Biškeku. Prema mišljenju posmatračke misije, predizborna kampanja je protekla u mirnoj atmosferi, bez velikih prepreka ili incidenata, bez obzira na unutrašnje napetosti posle tragičnih događaja na jugu zemlje.

U preliminarnom izveštaju posmatračke misije, ocenjeno je da je Centralna izborna komisija „radila nezavisno i imala je poverenje zainteresovanih strana“. Predstavnici misije uočili su da pravna osnova za izbore još ne odgovara Ustavu i da je potrebna neodložna reforma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari