Izbornim posmatračima i stranim novinarima neće biti dozvoljeno prisustvo na prvim izborima u Mjanmaru nakon dvadeset godina, saopštili su mjanmarski zvaničnici. U saopštenju Izborne komisije se navodi da prisustvo posmatrača nije neophodno jer diplomate stacionirane u zemlji mogu da nadgledaju izbornu utakmicu, kao i da će biti dovoljno da domaći novinari izveštavaju o izborima, izvestio je Bi-Bi-Si.

Kritičari tvrde da su izbori zakazani za 7. novembar čista formalnost i da je njihov cilj učvršćenje vlasti vojne hunte.

– Nisu nam potrebni strani posmatrači. Imamo bogato iskustvo u održavanju izbora. Osim toga, izborni zakoni su veoma izbalansirani i lako ih je razumeti – izjavio je Tein Soe, predsedavajući Izborne komisije.

Kada je reč o novinarima, on je rekao da su predstavnici međunarodnih novinskih agencija prisutni u Mjanmaru, a saopštenja za javnost će biti izdata na vreme, te nema potrebe za stranim reporterima.

Stranim novinarima je zabranjeno prisustvo u zemlji, a domaći mediji su pod strogom kontrolom, navode dobri poznavaoci prilika. Mjanmarske vlasti su saopštile da će izbori označiti ključni korak u „akcionom planu za demokratiju“. Međutim, veliki broj kritičara izvan zemlje tvrdi da zakoni prema kojima će izbori biti održani nisu fer i da je njihova svrha da se ovekoveči vladavina vojne hunte. Četvrtina poslaničkih mesta u parlamentu već je rezervisana za vojsku.

Mnogi vojni zvaničnici skinuli su uniforme da bi sprovodili izbornu kampanju kao civili, čime bi mogli da ojačaju moć vojske u parlamentu, ocenjuju dobri poznavaoci prilika. Partije koje nisu u savezu s vladom žalile su se na uznemiravanje tokom sprovođenja kampanje. Demokratska liderka Aung San Su Ći, koja je i dalje u kućnom pritvoru, pozvala je na bojkot izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari