Izbori za Savet REM 1

Poslanici pojedinih opozicionih partija u Skupštini Srbije, gde se danas biraju novi članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije saglasni su u oceni da to regulatorno telo do sad nije dobro radilo svoj posao, dok poslanici vladajuće većine poručuju da su odluke REM bile legitimne.

Predloženo je šest kandidata za tri člana Saveta REM, koje bi poslanici trebalo da izaberu na period od pet godina.

Ovlašćeni predlagač – udruženja čiji ciljevi su sloboda izražavanja i zaštita dece predložio je Milana Antonijevića i Snežanu Stojanović – Plavšić.

Na predlog udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara, Duštvo novinara Vojvodine, Udruženje radiostanica AB Srbije i Udružene radio terlevizijske stanioce Srbije, kandidovani su Biljana Ratković Njegovan i Goran Peković.

I treći ovlašćeni predlagač – Odbor Skupštine Vojvodine predložio je Sinišu Isakova i Đorđa Vozarevića.

Poslanica Demokratske stranke (DS) i bivša predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović u čijem mandatu je počela procedura izbora novih članova Saveta REM ukazala je da proces izbora novih članova Saveta REM traje godinu dana i da se nada da se današnjim izborom taj mukpotropan posao konačno završiti, ali da je loša poruka način na koji je vođena cela procedura.

Ona je podsetila da je mandat jednom članu REM istekao oktobra 2015. godine i da je više od pola godine REM radio u skraćenom sastavu.

Ona je ukazala da je ceo process očigledno odugovlačenje i podsetila da je izbor opstruiran, da je pred početak izborne kampanje povučen iz parlmenta.

Marjanović je ukazala da zbog toga REM nije radilo svoj posao, a da je sad predložen kandidat, koji je politički podobna ličnost i da je ceo process stopiran da bi on bio izabran.

Šef poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović ocenio je da je REM uvek bio sluga svake vlasti.

Zato izbor novih članova nema nikakvog smisla, novi članovi, a stari kadrovi, rekao je on.

Obradović je ocenio da se sastav Saveta REM ne bira po stručnosti, već partijskoj pripadnopsti i da Dveri neće glasati za izbor predloženih kandidata.

On je izneo stav da bi sve članove REM trebalo smeniti i iz početka uspostaviti to regulatorno telo.

Obradović je ukazao da je REM izgubio svoju funkciju regulatornog tela u predizbornoj kampanji da kontroliše revnopravan tretman svih učesnika izbora.

Evo šest meseci posle izbora REM nema izveštaj, niko nije kažnjen, niti je omogućen ravnopravni tretman u kampanji, naveo je.

On je ukazao na situaciju da pojedini prekogranični TV kanali koje emituju domaći kablovski operateri ne plaćaju nadoknade i favorizovani su u odnosu na domaće, koji ih plaćaju, navodeći primer SOS kanala, koji od sutra prestaje da emituje jedan oeperater, dok se, kako je ukazao dozvoljava strancima da preovladaju tržištem.

Na sve to REM ćuti, predočio je Obradović.

Šef poslanika LDP Čedomir Jovanović izjavio je novinarima da očekuje da novi članovi REM budu sposobniji od svojih prethodnika, ali da je problem što u Srbiji nezavise institucije nisu nezavisne od politike i tako postaju antipod onome što bi trebalo da budu.

On je ukazao na situaciju da kad se desi da neko uzatraži reakciju REM, oni odgovore da je Pravilnik kojim se rukovodi, prestao da važi, a do danas novi nije donet.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da ne stoje tvrdnje opozicije da REM ne funkcioniše.

On je izjavio da je REM mogao da funkcioniše i odluke koje je donosio u prethodnom period su potpuno legitimne.

Milićević je naglasio da je važno da se izaberu novi članovi Saveta, što pre, jer je prethodnim istekao mandat.

Naš zadatak je da izaberemo nove, rekao je Milićević i predočio da je za te funkcije bio objavljen javni poziv i da je važno da svi kandidati ispunjavaju zakonske uslove.

Izabraćemo ih i Savet će moći da radi u punom kapacitetu. Očekujemo da posao rade odgovorno i kvalitetno, zaključio je Milićević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari