Izbori za Studentski parlament u Novom Sadu završeni, policija štiti maskirane huligane 1Foto: A. Latas

Izbori za Studentski parlament u Novom Sadu su završeni posle punih osam sati, i opstrukcije maskiranih huligana koje je štitila policija.

Studentkinja STAV-a Mila Pajić obratila se prisutnim studentima i građanima ispred zgrade Rektorata, zahvalivši se što su došli „da odbranimo autonomiju univerziteta koja je danas žestoko i direktno narušena“.

– Ispričaću vam šta su ovi ljudi koji su sakriveni negde u ovoj masi danas radili. Našli smo se u 1, u 4 smo došli ovde i videli da se sumnjiva lica nalaze u Rektoratu. Kada kažem sumnjiva lica, ne mogu da vam ih pokažem jer su se sakrili iza ovih panela pošto su zagradili svako staklo koje se nalazi na Rektoratu kako niko od studenata i niko od građana ne bi mogao da vidi šta se unutra dešava istakla je Pajić.

Kako je dodala, unutra su bili maskirani ljudi, obučeni u crno, s crnim maskama i crnim kačketima, vešto skrivajući identitet.

Unutra se nalaze predstavnici Studentskog parlamenta koji su nameravali a danas su u tome i uspeli da održe izbore za Studentski parlament. Podsećam, u pravilniku za sprovođenje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta piše da izbori moraju da se održe na fakultetu. Ovo nije fakultet ovo je Rektorat. Prekršilu su pravilnik. Iznosili su glasačku kutiju s glasačkog mesta, tukli su studente na biračkom mestu – ukazala je studentkinja.

Kako je dodala, diskiplinska prijava kod dekanice Ivane Živančević Sekeruš stoji već tri meseca.

– Prišli smo kao studenti videli da se tamo nalaze studentski predstavnici i da se sumnjivi muškarci šetaju oko rektorata. Kada smo prišli bacili su na nas eksplozivnu napravu. Policija koja je došla posle 45 minuta zajedno s Forenzikom i nekoliko patrola nije utvrdila o kakvoj napravi se radi. I dalje ne znamo šta su trojica muškaraca u crnom bacila na nas. Vrlo kratko nakon toga poslat je jedan službenik. Usput je 15 mučkaraca obučenih u crno došli pored vrata. Pored toga što su nama naneli lakše povrede povredili i policijskog službenika – istakla je.

Prema njenim rečima, pojavilo se nekoliko patrola koje su ih legetimisale, te su im njihovi identiteti poznati.

– A unutra se nalazi više od 30 huligana u crnom koji imaju maske, gledaju nas kroz staklo i koji su osvojili danas naš univerzitet. Oni su danas zaposeli Univerzitet. Rektor Madić je dozvolio da se u rektoratu za koji odgovaran lazi 30 huligana, između ostalog bliskih SNS koji zabranjivali studentima da uđu u javnu instituciju koja pripada nama i vama a ne njima.
Pitala sam policajce da li će ih legitimisati, oni su rekli da ne znaju. Dakle, policija neće danas n išta uraditi. oni u civilu kažu da neće n išta uraditi. neće uraditi ništa u korist građana, nego u korist huligana – naglasila je Pajić.

Posle osam sati trajanja izbora u zakatančenom Rektoratu gde predstavnike studenata štite huligani, održani su posle šest blokada.

– Da budemo otvoreni, postoji opcija da uđemo unuta. Ono što su oni pokazali jeste da su spremni da tuku studenti, a onda su spremni i da tuku građane. Dakle, ne želimo da dovedemo sve nas u opasnost da nas huligani tuku. Druga mogućnost je da sačekamo predstavnike stud parlamenta koji su unutra i da izađu s utijama i zapisnikom. Čekamo do četiri da vidimo da li će predstavnici izaći i da li će bez kordona huligana uspeti da zapisnik odnesu do pisarnice fakulteta kako bi zvanilno otvorili novi Studentski parlament koji će trajati dve godine – poručila je Pajić i dodala:

– Ova ekipa studenata, devojka i momaka, ostaje na Filozofskom fakultetu da brani poslednju branu autonomije Univerziteta na kojem se nalaze jedini profesori koji su ikad podržali studente i kojima se ja zahvaljujem i koji su s nama od prve blokade, pitali kako smo. Ovo je naš fakultet, Filozofski fakultet i mi ga nećemo dati huliganima! Dostojanstveni smo i ostaćemo takvi do kraja. Neće pristati na njihov metod da se s njima tučemo i rvemo – istakla je.

– Lazar Dimić i ja smo redali upozorenje pred tužbu dekanici zbog ćutanja uprave pošto disciplinska prijava protiv Ivane Marcak i Aleksandra M Gajića nalazi na dekanicinom stolu tri meseca. Ukoliko dekanica ne odgovori na disciplinsku prijavu, tužićemo i nju i fakultet – navela je studentkinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari