Američki predsednik Džordž Buš zadao je svom nasledniku na državnom kormilu svojevrsnu fiskalnu glavobolju obelodanjivanjem poslednjeg budžeta za vreme osmogodišnjeg mandata, budući da su umnogome uvećana sredstva namenjena vojsci, a ukupna vrednost budžeta iznosi 3,1 bilion dolara, što se smatra rekordom.

Američki predsednik Džordž Buš zadao je svom nasledniku na državnom kormilu svojevrsnu fiskalnu glavobolju obelodanjivanjem poslednjeg budžeta za vreme osmogodišnjeg mandata, budući da su umnogome uvećana sredstva namenjena vojsci, a ukupna vrednost budžeta iznosi 3,1 bilion dolara, što se smatra rekordom. Novi budžet predviđa smanjenje poreza u pojedinim sektorima i svota namenjenih sistemu zdravstvene zaštite za 200 milijardi dolara u narednih pet godina, te povećanje sredstava za potrebe misije u Iraku .
Buš je istakao da okosnicu budžeta predstavlja povećanje izdataka za vojsku do najvećeg nivoa od završetka Drugog svetskog rata.
Predviđeno je da Pentagon dobije 515 milijardi dolara, dok će 70 milijardi dolara biti izdvojeno za sukobe u Iraku i Avganistanu. Ocenjuje se da je od stupanja na državno kormilo Bušova administracija povećala vojni budžet za 30 odsto, uključujući i značajna sredstva koja se izdvajaju za razvoj oružja.
Štaviše, za potrebe diplomatske službe biće izdvojeno 690 miliona dolara, što predstavlja porast za devet odsto u odnosu na prethodni budžet. Očekuje se da će takav potez i poreske olakšice u vrednosti od 150 milijardi dolara osnažiti državnu upravu koja je pogođena stagnacijom u američkoj ekonomiji.
Nasuprot tome, sredstva koja će biti izdvojena za zdravstvo umanjena su za dva odsto, a sistem zdravstvene zaštite namenjen lečenju siromašnih dobiće čak 15,8 odsto manje novca. Iako pojedini analitičari ocenjuju da će se zahvaljujući takvom potezu uštedeti značajan deo novčanih sredstava, predviđa se da će ostvareni deficit ove godine dostići vrednost od čak 410 milijardi dolara.
Novi budžet izazvao je nezadovoljstvo demokrata i dela republikanaca. Štaviše, predviđa se da pojedine predviđene mere neće biti realizovane, budući da demokrate imaju većinu u Kongresu. „Očekivalo se da će Bušova administracija predložiti plan za poboljšanje ekonomskih prilika, ali javnosti je predočen budžet kojim bi se stanje pogoršalo i izazvale posledice po narednu administraciju i buduće generacije“, izjavio je finansijski stručnjak iz redova Demokratske stranke Džon Sprat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari