Tajlandski sud je juče na zahtev policije izdao nalog za hapšenje devet vođa antivladinog pokreta čiji su članovi zaposeli kompleks zgrada u kojem je smeštena kancelarija premijera Samaka Sundaraveja. Zamenik portparola policije general major Surafol Tuantong je izjavio da su lideri desničarski orijentisanog Narodnog demokratskog saveza optuženi za organizaciju ustanka, za šta se dobija smrtna kazna ili doživotna robija.

Tajlandski sud je juče na zahtev policije izdao nalog za hapšenje devet vođa antivladinog pokreta čiji su članovi zaposeli kompleks zgrada u kojem je smeštena kancelarija premijera Samaka Sundaraveja. Zamenik portparola policije general major Surafol Tuantong je izjavio da su lideri desničarski orijentisanog Narodnog demokratskog saveza optuženi za organizaciju ustanka, za šta se dobija smrtna kazna ili doživotna robija. Devet vođa se takođe terete za pokušaj zavere u cilju organizacije ustanka, to jest za okupljanje deset i više ljudi čiji je zadatak bio da remete javni red i mir, a da se ne obaziru na naredbe vlasti da se povuku. Najpoznatiji lideri protesta su Čamlong Srimuang, bivši uticajni političar i vojni zvaničnik, i Sondi Limtongkul, koji je moćan u medijima.
Ministar unutrašnjih poslova Kovit Vatana apelovao je na nekoliko hiljada pristalica Saveza koji su kampovali ispred prostorija premijera da se odmah povuku kako bi u subotu tamo mogla biti održana ceremonija u čast kraljevske porodice zemlje. Samak je izjavio da neće upotrebiti silu da bi rasterao demonstrante. On je dodao da su oni ti koji nastoje da raspiruju nasilje koje će dovesti do krvoprolića i uslova za još jedan državni udar. On je, takođe, naglasio da nema nameru da se povuče s funkcije.
U međuvremenu, gotovo 2.000 tajlandskih policajaca sukobilo se s nekoliko hiljada demonstranata koji traže ostavku premijera u kompleksu zgrada u kojem je smešten njegov kabinet. Lideri Narodnog demokratskog saveza nisu bili iznenađeni jakim prisustvom policije i sukobima koji su izbili u toku noći između snaga bezbednosti i demonstranata u okviru kompleksa vladinih zgrada.
„Spremni smo da provedemo vreme u zatvoru“, rekao je Srimuang okupljenoj masi u prestonici Bangkok. „Savez će nastaviti da protestuje dok god naši zahtevi ne budu ispunjeni. Članovi ove vlade moraju da daju ostavku“. Gotovo 500 policajaca probili su se u toku noći u kompleks zgrada i nakratko se sukobili s demonstrantima. Međutim, policija je kasnije odustala od sukoba te je ušla u kompleks i pomešala se s demonstrantima. U načelu, protesti u okviru kompleksa zgrada vlade bili su mirni, a demonstranti nisu pokušavali da uđu u neku od vladinih prostorija. Savez optužuje Samaka da gaji isuviše bliske veze s bivšim predsednikom vlade Taksinom Šinavatrom koji je zbačen s pozicije u udaru 2006. i protiv njega je podignuto nekoliko optužnica za korupciju. Taksin se nalazi u samovoljnom izgnanstvu u Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari