Avganistanske trupe imaju rok od pet godina da preuzmu bezbednosnu kontrolu od koalicionih snaga u zemlji, jedan je od zaključaka konferencije u Londonu, iako je avganistanski lider Hamid Karzaji upozorio da bi taj proces mogao trajati i 15 godina.

Plan o „kupovini mira“ u Avganistanu, predviđa i novčanu fond međunarodne zajednice u iznosu od 140 miliona dolara za ovu godinu u cilju pridobijanja talibanskih boraca da polože oružje i reintegrišu se u avganistansko društvo tako što će im biti ponuđena radna mesta. Avganistanski zvaničnici procenjuju da će u naredne tri godine biti potrebno ukupno 1.4 milijarde dolara za realizaciju programa. Britanski ministar spoljnih poslova, Dejvid Miliband, rekao je da će 2010. biti presudna godina i upozorio na opasnost od „osveženog“ ustanka.

U prvim reakcijama talibana na poziv Karzaja na pregovore navodi se da će odluku doneti „uskoro“. Ponovljeno je da su pregovori sa vladom u Kabulu mogući jedino kada strane trupe u potpunosti napuste zemlju a plan o njihovoj reintegraciji u društvo nazvali su trikom.

Opšta je ocena da je Karzajeva vlada promenila ton, ali ne i politiku. Prethodni kontakti između vlade i talibanskih predstavnika bili su bezuspešni, dok mnogi regionalni analitičari sumnjaju da će ovoga puta oni pristati na ustupke sve dok osećaju da pobeđuju u ratu.

Sakašvili nudi logističku podršku

Vašington – Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili ponudio je SAD da njegova zemlja postane logistička baza za američke napore u Avganistanu. Iako iz Vašingtona još nije stigao odgovor, analitičari ističu da Obama možda neće biti voljan da prihvati ovaj predlog jer bi to u neku ruku narušilo odnose sa Rusijom. Naime, Sakašvili nudi koridor za prenos naoružanja kroz Gruziju i Centralnu Aziju ka Avganistanu. Takođe, Vašingtonu bi bile stavljene na raspolaganju luke na Crnom moru. Svi ovi predlozi verovatno neće naići na odobravanje Moskve, iako Sakašvili naglašava da je uspeh SAD u Avganistanu u interesu Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari