Još nije poznato u kojoj će se ligi od 13. avgusta fudbaleri Novog Pazara boriti za prvenstvene bodove. Ne zna se ni kako će izgledati tim u kojem će „plavi“ ili „plavo- beli“ istrčati pomenutog datuma. Ne zna se ni ime šefa stručnog štaba.

Mada je pre nekoliko dana kao „sigurno“ objavljeno da će bivši trener Crvene zvezde Aleksandar Kristić preuzeti Novi Pazar, Bojan Radovanović, dosadašnji finansijer BASK, a budući predsednik pazarskog kluba izjavio je da on to „nije odobrio“. Samo po sebi nameće se pitanje da li se nešto zna mesec i po pred start prvenstva? Ne bi trebalo da bude sporno ime najbližeg saradnika budućeg šefa stručnog štaba. Radom na tri vrlo izazovna i odgovorna posla u prethodnih godinu dana Izet Lajić, trener koji je predvodio Novi Pazar u poslednja tri prvoligaška kola, postignutim rezultatima sebe je kandidovao za mesto u stručnom štabu ekipe.

Pokazao je u ovom periodu da poverene zadatke ne deli na velike i male. Prošlog avgusta dodeljena mu je uloga predvodnika omladinskog tima u njegovoj debitantskoj prvoligaškoj sezoni. Tokom 17 kola na klupi mladih Novopazaraca upisao je bilans od sedam pobeda, jednog remija i devet poraza. Osvojena su 22 boda, sa kojima su mladi fudbaleri Novog Pazara prezimili na 11. mestu, sa istim brojem bodova kao i deveti i deseti Čukarički i Radnički iz Kragujevca. U drugom delu šampionatu, a tada je Ljajić već obavljao drugi posao, isti taj tim stigao je da upiše još samo četiri boda u trinaest utakmica. To je za posledicu imalo povratak u ligu regiona Zapadne Srbije. Njegovi učenici posebno dobar utisak ostavili su u dva poraza. Izgubili su mečeve od naših najkvalitetnijih klubova, a da se nisu obrukali. U Novom Pazaru, u krajnje izjednačenoj utakmici, poraženi su od Crvene zvezde 2:1, dok su u Beogradu fudbaleri Partizana do pobede 2:0 došli u samoj završnici meča. Kada je zimus Mladen Dodić nasledio Jovicu Škora na klupi prvog tima Novog Pazara jedini uslov bio mu je da uprava za njegovog najbližeg saradnika imenuje Izeta Ljajića. Poznat je rezultat njihove saradnje. U 14 utakmica doživljen je samo jedan poraz. Posle jedinog prolećnog posrnuća u duelu sa Bežanijom Dodić je napustio Novi Pazar. Prirodno, zadatak da sa ekipom okonča prvenstvo dobio je Ljajić. I pored toga što su preostale utakmice bile lišene takmičarskog značaja, Ljajić uspeva da motiviše momke i zabeleži stopostotan uspeh. U Novom Pazaru pobeđeni su BASK 2:0 i Zemun 2:1 i Novi Sad na gostovanju 3:0.

Ovih vrelih junskih dana i Izet Ljajić pažljivo osluškuje dešavanja na relaciji BASK- Novi Pazar i nada se da će nastaviti uspešno započeti posao.

Proverene informacije kažu da ne postoje nikakvi izgledi da nastavite tamo gde ste stali. Rukovodstvo kluba je na putu da Acu Kristića imenuje za novog šefa stručnog štaba. Mnogi bliski FK Novi Pazar vide vas na poziciji prvog saradnika budućem prvom treneru. Koliko u ovim rečima ima istine?

– Istina je da sam uvek na usluzi klubu koji volim svim srcem. U ovom trenutku nije moguće da neki trener iz Novog Pazara predvodi ovaj tim. Po novom zakonu o sportu da bi ste bili trener superligaša, a ja čvrsto verujem da će Novi Pazar to biti, morate imati PRO licencu. Vrlo mali broj trenera u zemlji se može pohvaliti da je njen vlasnik. U narednih godinu dana do tog parčeta papira stići ću i ja. Bio sam pomoćnik Jevriću i Dodiću u radu sa prvim timom Novog Pazara. Prihvatio bih da to budem i Kristiću. Tim pre što njega dobro i jako dugo poznajem. O Kristiću mogu samo najlepše govoriti. Znate, ne postaje se trener Crvene zvezde tek tako.

Kako ste doživeli tri poslednje prvoligaške utakmice u kojima ste vodili i sastavljali tim posle ostavke Dodića?

– Rezultati govore da im ni ja, a ni fudbaleri nismo prišli s ciljem da tek otaljamo posao. Lagao bih kada bih rekao da je bilo jednostavno posle neuspeha u utakmici sa Radničkim vratiti ekipu iz letargije u koju je upala. Pomoglo mi je u radu sa igračima i to što sam nepopravljivi optimista. Verovao sam da u meču pretposlednjeg kola Radnički neće uspeti da savlada Bežaniju u Beogradu. To se nije dogodilo. Važno je da pred fudbalere nisam izašao sa parolom da u tim utakmicama nemamo šta da izgubimo. Naprotiv, da smo doživeli tri poraza bilo bi to i pojedinačno i ekipno brukanje. Srećom, pokazali smo i fudbalsku i ljudsku veličinu u tim mečevima. Zadovoljan sam načinom na koji smo odigrali utakmice sa BASK-om i Zemunom. O utakmici u Novom Sadu bez lažne skromnosti mogu reći da je to bila možda najbolja igra ove ekipe u drugom delu prvenstva.

Sve u svemu, kratko, pozitivno i više nego lepo iskustvo?

– Znate, u Novom Pazaru su svi koji poznaju fudbalska pravila treneri. To je razlog više zbog koga nije lako voditi ovaj tim. Nakupio sam toliko iskustva da bez ikakvog straha mogu voditi ekipe i u najjačim rangovima. U fudbalu sam kao igrač i trener preko trideset godina. Po završetku karijere mnogo sam vremena proveo na trenerskom usavršavanju. Verujem da se približava dan kada će trener iz Novog Pazara dobiti priliku da vodi ovaj tim.

Kako biste ocenili četvoromesečnu saradnju sa Mladenom Dodićem?

– Najvišom ocenom. Izuzetno pošten i radan trener. Drži do reči. Postoje male razlike u gledanju na fudbal, što je i normalno. Želim mu sreću u daljem radu. Ne sumnjam da će pronaći pravu i ambicioznu sredinu.

Pretpostavimo da je Novi Pazar već u Superligi i da ste prvi pomoćnik verovatnom treneru Aci Kristiću. Vatreno krštenje ćete imati na stadionu u Humskoj sa Partizanom?

– Za neke igrače to bi mogao da bude prvi susret sa stadionom Partizana, ali ne i za mene. Davne 1976. godine igrao sam u mlađim kategorijama crno- belih. Bila je to generacija Varge, Živkovića, Popovića. Zanimljivo sva trojica se danas uspešno bave trenerskim poslom.

Poznajete sadašnji sastav Novog Pazara. Gde je njegovo mesto u našem fudbalu u slučaju da od avgusta zaigra u Superligi?

-Sa samo dva pojačanja vidim ga u sredini prvenstvene tabele.

A ko dođe do spajanja sa BASK-om, nekoliko odličnih fudbalera beogradskog tima nosilo dres Novog Pazara?

– BASK je zasluženo bio prvak naše lige. Nijanse su odlučivale u raspodeli mesta na tabeli između nas, njih i Radničkog. Mi smo tu trku na žalost izgubili jesenas. U drugom delu prvenstva osvojili smo 42 boda, koliko i Kragujevčani, s tim što su oni na proleće preneli tri boda prednosti u odnosu na nas. BASK je tokom čitave sezone igrao ujednačeno. Tako igra samo uigrana ekipa sastavljena od odličnih pojedinaca. Sastav u kojem bi uz postojeće igrače igrali, recimo, Ristić, Dinčić, Stojaković- bio bi nezgodan protivnik i našim najboljim klubovima.

Za publiku najinteresantniji bi bili okršaji sa velikom trojkom našeg fudbala, Crvenom zvezdom, Partizanom i Vojvodinom?

– Tako je. Iz ugla trenera to su najlakše utakmice. Ne morate da se trudite da posebno motivišete fudbalere. To su i mečevi na kojima ne možete mnogo da izgubite, ali u slučaju pobede dobitak je znatno veći od tri osvojena boda. Proteklo prvenstvo u Superligi pokazalo je da se razlika u kvalitetu između tri naša najveća kluba i ostatka lige bitno smanjila. Za Novi Pazar bi još jedna stvar bila dobra. Ponovo bi se igrali stari dobri regionalni derbiji sa Javorom, Borcem iz Čačka, Slobodom i Radničkim iz Kragujevca.

Možda bi to bila prilika i da se posle nekoliko sezona u Novi Pazar vrate njegovi fudbaleri koji godinama igraju našu Superligu?

– Ne znam kakvi su im planovi. Nesumnjivo da bi sa Alivodićem, Vusljaninom i Hadžibulićem, kao i još nekim fudbalerima to bi tim za svaki respekt. Nije nemoguće da neko od njih ponovo obuče dres Novog Pazara.

Za kraj je ostalo da prokomentarišemo nastup omladinske ekipe, koju ste uspešno vodili u jesenjem prvenstvu Omladinske lige Srbije. Na žalost, ta ekipa nije uspela da se zadrži u najvišem rangu?

– Velika je šteta za grad i klub što nećemo imati nijednu ekipu mlađih kategorija u elitnom rangu. Mislim da ćemo biti jedina ili jedna od retkih ekipa koja će imati prvi tim u Superligi, ali ne i pionirski, kadetski ili omladinski u tom rangu. Obnova Gradskog stadiona i izgradnja pomoćnih terena trebalo bi da poboljša uslove za rad sa tom kategorijom fudbalera, a to bi verovatno donelo i rezultatski pomak u tim konkurencijama. U suprotnom fudbal u Novom Pazaru neće imati svetlu perspektivu.

Razlog više za slavlje

Kao igrač ste pre 25 godina bili na pragu Prve jugoslovenske lige. Izmakla vam je u finišu prvenstva. Ono što se tada nije dogodili, svi su izgledi, desiće se sada?

– Bilo je to vreme kada smo po imenima fudbalera imali mesta u toj ligi. Pokazalo se da to nije bilo dovoljno. Bitno je da vam se neke životne želje kad- tad ostvare. Ako se obistine tvrdnje o odustajanju BASK-a mojoj sreći neće biti kraja. Razume se, to bi istovremeno bio i najveći uspeh u istoriji ovdašnjeg fudbala. U tom slučaju imaću i razlog više za slavlje. Jednog dana s ponosom mogu reći da sam bio deo te divne priče.

Kazne za Novi Pazar

Zbog loše organizacije utakmice sa Radničkim 1923 fudbalski klub Novi Pazar novčano je kažnjen sa 200.000 dinara. Istom odlukom, disciplinski sudija Prve lige Slobodan Pajović kaznio je sekretara FK Novi Pazar Ratka Šarca i člana Uprave Ćerima Šemsovića udaljavanjem iz fudbala na 12 meseci, zbog napada na sudije po završetku prvenstvene ove utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari