Briselski protokol o reformi pravosuđa u BiH, koji su, uz pokroviteljstvo komesara za proširenje EU Johanesa Hana, potpisala sva tri ministra pravde iz te države nije poživeo ni 24 časa. Lider SDA Bakir Izetbegović nije čekao da se potpisi ohlade pre nego što je objavio da taj protokol za njegovu stranku, okosnicu vlada u BiH i FBiH, nije obavezujući jer odluku da on bude potpisan nisu doneli ni Savet ministara BiH ni Vlada FBiH. Da su ih, može se iz toga zaključiti, bar dva ministra-potpisnika potpisala na svoju ruku. Ova ograda nije sprečila SDP BiH da SDA optuži da je sramno poklekla pred osovinom Milorad Dodik – Dragan Čović, pa „nakon što mu je SDA poklonila ekonomski, na ovaj način Dragan Čović dobija i pravosudni treći entitet“.


Dosad se takvo prebrojavanje smatralo politički nekorektnim, ali ko god malo temeljnije prati događaje u BiH, recimo imenovanje uprava javnih preduzeća, zna da je neophodno: naime sva tri ministra potpisnika Protokola su po nacionalnosti – Hrvati. Dvojica ministara – iz Saveta ministara BiH i FBiH – jesu članovi HDZ BiH i te su funkcije dobili u okviru dogovora Izetbegović – Čović – Željko Komšić, koji je Komšić u međuvremenu napustio. Treći, ministar pravde RS Anton Kasipović iz hrvatske je kvote SNSD-a.

Bošnjačke stranke je najviše potresao zbilja najinteresantniji deo protokola kojim se potpisnici saglašavaju da se Zakon o sudovima BiH reformiše u skladu sa predlogom koji je o tome iznelo Ministarstvo pravde RS. Predviđa se da predlog iz RS bude osnova za dijalog, koji tek sledi, ali to Socijaldemokratsku partiju BiH nije omelo da zaključi kako se protokolom ukida svaka nadležnost Suda BiH na teritoriji RS i tamošnje pravosuđe pozicionira kao pravosuđe nezavisne države, što oni neće dopustiti ma šta mislio Čović.

„Ovo je ujedno i konačna kapitulacija ionako popustljive, dezorijentisane politike Evropske unije spram rušilačkih nasrtaja Milorada Dodika na pravosudni sistem naše države. Umjesto da država BiH dobije Vrhovni sud BiH i time osigura jednakost građana pred zakonom, mi smo dobili dogovor Dodik-Čović kojim se Sudu BiH ukida ključna nadležnost da može suditi i po entitetskim krivičnim zakonima i to uz blagoslov EU“, saopštila je SDP.

Nikakvog novog suda na nivou BiH neće biti, saopštila je sa svoje strane u RS opoziciona, na centralnom BiH – nivou vladajuća Srpska demokratska stranka optužujući Milorada Dodika i SNSD da su protokolom umesto traženog ukidanja Suda i Tužilaštva BiH predali pravosuđe RS na tacni. Tu stranku najviše iritira deo Briselskog protokola koji se odnosi na organizaciju toliko spornog Visokog sudijskog i tužilačkog saveta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari